Mimarlar Odası’ndan “kaçak yapı” açıklaması

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısıyla, yandaş basının Karaköy’deki binalarının kaçak olduğuna ilişkin haberlerine dair açıklama yaparak belgeleri basınla paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Temmuz 2015
  • 16:13

Bir süredir yandaş basın tarafından karalama ve itibarsızlaştırma kampanyasıyla karşı karşıya kalan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, bugün düzenlediği basın toplantısıyla iddialara yanıt verdi.

Toplantıda gazetecilere binanın eski ve yeni fotoğrafları, iskanı, tapusu, tadilat ruhsatı, restoranın Beyoğlu Belediyesi’nden alınmış işletme ruhsatı, belediyenin 30 Haziran’da tuttuğu tutanak ve buna yapılan itiraz belgeleri paylaşıldı.

 

Belediyenin tutanağına itiraz edildi

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, rant uğranı doğayı talan eden AKP gericiliğinin Kaçak Saray, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Termik ve Nükleer Santraller gibi projeleri karşısında yürüttükleri mücadele nedeniyle böyle bir saldırıyla karşılaştıklarını belirtti.

Muhçu, yandaş basında yer alan haberlerin ardından Beyoğlu Belediyesi’nin binanın tadilat projesine uygunluğunun denetlenmesi için 30 Haziran’da yapı tadil tutanağı tuttuğunu belirtti.

“Ancak oda hatalar olduğunu belirterek bu tutanağa itiraz etti, düzeltilmediği takdirde hukuki yollara başvuracaklar” diyen Muhçu, binanın kaçak olmadığını, bu yolla AKP’nin kendi kaçak yapılarını meşrulaştırmaya çalıştığını ifade etti.

Muhçu konuşmasının devamında şu bilgileri verdi:

“- Mimarlar Odası 2008 yılında binayı hizmet binası olarak kullanmak üzere satın aldı. Yapının odamızca satın alındığı tarihte, 2001 yılında düzenlenmiş yapı kullanma izin belgesi bulunuyor.

- Taşınmazın hizmet binası olarak kullanılabilmesi için bir kısım iç düzenleme ve tadilatların yapılması gerekmiş, tadilat projesi hazırlanarak 24.06.2010/6334 tasdik tarihli mimari proje ile elektrik ve sıhhi tesisat projelerine göre 05.07.2010/02-37 tarih nolu tadilat ruhsatıyla bir kısım değişiklikler yapılmaya başlanmıştır. Ancak binanın betonarme sistemine hiçbir müdahalede bulunmamıştır.

- Bu süreçte tadilat projesindeki bir kısım imalatlar tamamlanamamıştır, zaten İmar Kanunu ile tanınan hak çerçevesinde 01.07.2015 tarihinde Beyoğlu Belediyesine ruhsat yenileme başvurusunda bulunulmuştur.

- Kaçak yapı; ruhsat alınmadan veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan yapıya denir.  Bu binanın iskân ruhsatı vardır ve ruhsattan sonra yapılan değişiklikler için ise tadilat projesi hazırlanmış ve belediyece onaylanmış projelerle başlanan tadilatlar devam etmektedir.”

 

İşletme ruhsatı 2016’ya kadar geçerli

Muhçu “ruhsatsız” olarak lanse edilen çatı katındaki işletmenin Beyoğlu Belediyesi’nden 20 Haziran 2016 tarihine kadar geçerli olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunduğunu belirtti.

Muhçu Beyoğlu Belediyesi’nin usulsüz tutanak tuttuğunu ise şu sözlerle dile getirdi: “Yeni ve fazladan inşaat alanı yaratmayan bir kısım imalatların ruhsat gerektirmediği, bir kısmının ise tadilat projesi ile ruhsata bağlanabilecek imalatlar olduğu halde usulüne uygun olmayan bir tutanak tanzim edilmiştir.”