Mimarlar Odası Hizmet Binası’na tahliye

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın bugün boşaltılması için tebligat gönderdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2016
  • 08:53

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın bugün boşaltılması için tebligat gönderdi.

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada 24 saati bulmayan bir sürede mümkün olamayacak bu talebi “intikam duygusuyla zorla boşaltma girişimi” olarak değerlendirdi.

Bianet’te yer alan habere göre, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2002 yılında imzalanan bir protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti.

Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 7.12.2015 tarihinde göndermiş olduğu bir yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiği bildirilmişti.

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada, herhangi bir tebligat olmamasına rağmen basına yansıyan haberlerden Yıldız Sarayının “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi” adı altında Cumhurbaşkanlığına tahsis edildiğini epeydir duyduklarını ifade etti.

Protokolün iptali üzerine Mimarlar Odası, yürütmenin durdurulması ve iptali için idari mahkemede dava açtı.

Mahkeme önce durdurdu

İstanbul 12. İdare Mahkemesi 8 Mart 2016 tarihli kararında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Oda açıklamasında, bu karara yapılan itirazı değerlendiren İstanbul Bölge İdaresi’nin henüz tebligatı yapılmamış kararına göre 11.05.2016 tarihinde söz konusu idare mahkemesinin gerekçeli kararının tam tersi bir karar alındığını belirtti. 

Oda, fiilen imkânsız bir tahliye talebini yapan Beşiktaş Kaymakamlığına yargı kararının beklenmesi ve bu tarihten itibaren tahliye için yeterli süre verilmesi için başvurdu.

Valilik, Mimarlar Odası’nın, meslektaşları tarafından ya da mirasçıları tarafından emanet edilen birçok evrak, belge, yayın, proje, mimarlıkla ilgili malzemenin zorla tahliye durumunda göreceği zararı düşünerek süre verilmesi talebini 31 Mayıs 2016 günü saat 10.00'da boşaltmaya başlamak şartı ile gayri resmi olmayan bir şekilde kabul etti.

Daha önce de tahliye edildi

Oda, hukuki mücadeleyi sürdüreceğini, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvurunun yapılacağını belirtti.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, daha önce yaptığı bir açıklamada “4 Aralık 1996’da Yıldız Dış Karakol binasından yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bizi eşyalarımızla sokağa atmışlardı. Dönemin Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Sonra davayı kazanıp binaya döndük ve tazminat da aldık” demişti.