“Mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım”

Meslek liselerini “memleket meselesi” ilan eden sermaye devletinin Maliye Bakanı memleketin işleyiş mantığını ortaya serdi. Sermaye sözcüsü Naci Ağbal “Mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2016
  • 11:49

AKP hükümetinin eğitim alanını sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlemek için gündeme getirdiği hamlelerinin arkası kesilmiyor.

On yıllardır sistemli şekilde uygulanan neo liberal politikalarla piyasalaştırılan ve paralı hale getirilen, bu yolla sermaye için kar ve rant kapısına dönüştürülen eğitim alanına dönük yeni saldırılar ise kapıda bekliyor. Özellikle mesleki eğitim alanını sermayenin güncel ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemeyi “memleket meselesi” sayan devlet, gelinen aşamada bu alanı tamamen sermayenin inisiyatifine bırakmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda konuşma yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal “Mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım” dedi.

Mesleki eğitim alanında “insan bulamadıklarını” ve bunun kendilerini “derinden üzen bir konu olduğunu” dile getiren Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, mutlaka ve mutlaka ortaöğretimde, yükseköğretimde çok daha radikal düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Özellikle biz organize sanayi bölgelerinde bu eğitim teşvikini getirdik. Biz bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Hükümet olarak özellikle eğitimde özel sektörün payını arttırmak istiyoruz, bu konuda teşvikleri arttırmak istiyoruz. Yani burada, biz bu teşviki getirdiğimiz zaman OSB'ler bünyesinde çok güzel örnekler çıktı. Çünkü özel sektör insanı nasıl yetiştireceğini biliyor. Onun için bizim ne yapıp yapıp eğitimi artık kamu eliyle olan bir iş olmaktan çıkarıp, özellikle mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz lazım ki ihtiyaç neyse ona uygun bir eğitim ortamını oluşturalım."

Ağbal'ın temelde mesleki eğitim alanını hedef alan konuşması, toplamda sermaye hükümetinin eğitim alanına yönelik yaklaşımını gözler önüne seriyor. Bu açıdan Naci Ağbal'ın sözleri önümüzdeki dönem içerisinde eğitim alanında ciddi saldırıların gündeme geleceğinin işaretini veriyor.