“Meslek hastalıkları hastaneleri kapatılmasın”

İstanbul’da sağlık ve meslek örgütleri basın toplantısı yaptı ve "Meslek hastalıkları hastaneleri kapatılmasın" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Nisan 2023
  • 12:30

İstanbul’da sağlık ve meslek örgütleri basın toplantısı yaptı ve "Meslek hastalıkları hastaneleri kapatılmasın" dedi.

İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında yapılan toplantıda İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi bağlandığı Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesinin taşınması sebebiyle kapatıldığı ve binasına el koyulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Ertuğrul Oruç okudu. 

Açıklamada son 5 yılda Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinin tüm laboratuarları ve önemli kadroları dağıtılarak kapatıldığı ifade edildi.  Süreyyapaşa hastanesinin deprem güçlendirme çalışmaları bahane edilerek çok ilaca dirençli tüberküloz kliniği meslek hastalıkları binasına taşınmak istendiği ifade edilerek şunlar belirtildi:

 “Türkiye’de sadece bu hastanede gerçekleştirilen ağır metal zehirlenmeleri tedavisi için dahi yatak ayrılmaması da sayılırsa bir seferde üç önemli toplum sağlığı hatası başarılmaktadır. Oysa yıllardır atıl durumda kalan Heybeliada senatoryumunun en azından belli bir bölümü hızla onarılarak dirençli tüberküloz vakaları için tahsis edilebilir.

İstanbul’un tek meslek hastalıkları hastanesi, işçi sağlığı alanında koruyucu hekimliğe destek veren tek hastanesi ortadan kaldırılıyor. Bilinçli kurumsal işverenin, işçinin hastanesi ortadan kaldırılıyor. İş kazaları ve meslek hastalıkları her yıl binlerce insanın ölümüne, sakatlanmasına yol açarken çözüm bulmak adına çaba harcayan bir kurum ortadan kaldırılıyor.”

Basın açıklamasının ardından katılımcı kurumlar söz aldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Müdürü Tevfik Güneş, İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, Kocaeli Tabip Odası’ndan Dr. Kenan Cibaroğlu, İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Zuhal Akgün, Dr.Kaan Karadağ konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından basın toplantısı sonlandırıldı.