Mersin Tabip Odası, "Covid-19 meslek hastalığı kabul edilsin ve tedbirler acilen artırılsın" talebi ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, hükümetin salgına karşı önlemden çok "Sürü bağışıklığını" hedeflediğini ortaya koyduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:
"Salgın şu anda bütün Türkiye'ye yayılmış ve kontrolden çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecini şeffaf bir biçimde yönetmemesi yüzünden gerçek olgu ve ölüm sayıları konusunda yeterli bilgimiz yoktur. Ancak bilim insanlarının saha gözlemleri ve çeşitli kaynaklara dayanarak yaptığı tahminler, bugünlerde salgın eğrisinin ilk tepe noktasına ulaştığı nisan ayından daha fazla olgu sayısıyla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Entübe edilen hasta ve ağır hasta sayısındaki artışta özellikle ekim ayının üçüncü haftasından sonra gözlenen yükselme eğilimi endişe vericidir. Ölüm sayılarındaki artış da endişe vermekte."
“Mersin'de günlük vaka sayısı 700'ün üzerinde”
Mersin'de de günlük pozitif vaka sayısının 700'ün üzerinde olduğunu söylenen açıklamada şunlar belirtildi:
"İlçe Sağlık Müdürlükleri'nin ve sağlık merkezlerinin üzerine yıkılmış olan filyasyon çalışmalarında olgulara yetişilemiyor. Aile hekimleri de isyan halinde. Giderek artan sayıda pozitif ve temaslı olgu izlemine yetişemiyorlar. Salgının kontrolden çıktığı bir dönemde artık maske, mesafe, hijyen demenin bu sorunu çözmediğini anlamalıyız. Salgınla mücadelenin sorumluluğu yalnızca yurttaşa, bireye indirgeyerek bu sorunla baş edilemez. Sağlık sistemimizi çok zorlayan bir noktadayız. Salgının böyle devam etmesi, hasta sayılarının böyle artması durumunda hiçbir sağlık sisteminin yeterli olamayacağı, çökeceği göz önüne alınmalı."
“Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin!”
Açıklamanın devamında Covid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesi talebini şu ifadeleri kullanarak dile getirdi:
"Sağlık çalışanları yorgundur. Salgın ile en önde, özveri ile mücadele eden sağlık çalışanlarını korumayı öncelemeyen hiçbir ülke salgınla baş edemez. Eşit ve adil olmayan görev dağılımı, eşitsiz ek ödemeler, sosyal ve ekonomik kısıtlılıkların yanında bir de her gün meslektaşlarının ölümüyle moral ve motivasyonu bozulan sağlık çalışanları tükenmiştir. Olumsuzlukları rağmen sağlık çalışanları özveri ile çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları hızla düzeltilmelidir. Pandemide 12-14 kat daha yüksek bulaş riski taşıyan, hastalanan ve şimdiye kadar 160'dan fazla kayıp veren sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve bu olayın meslek hastalığı olarak yasalarda yer alması sağlanmalı."