Yabancı sermayenin güvenini kazanmaya çalışan Merkez Bankası yine faiz arttırdı. Öte yandan Moody’s Türk büyük burjuvazisinin 11 şirketini izleme kararı alarak kaygılarının devam ettiğini ortaya serdi.
MB’nin “bağımsız” görünme kaygısı
Türkiye kapitalizminin döviz krizi ve yüksek enflasyon sorunuyla ilgili Merkez Bankası (MB) bugün bir adım daha attı. AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na müdahaleleri üzerinden oluşan kaygıları giderme amaçlı son dönemde “bağımsız” görünmeye çalışan MB bugün bir kez daha faiz arttırdı.
MB Para Politikası Kurulu’nun seçimler öncesi son olağan toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda, banka politika faizi olan 1 haftalık repo faizi 125 baz puan artışla, yüzde 16,50’den yüzde 17,75'e çıkarıldı. Faiz artışı sonrası dolar 4,5 TL’nin altına düştü.
Mayıs ayında Erdoğan’ın MB’nin bağımsızlığı ile ilgili açıklamalarının da etkisiyle dövizdeki tırmanış hızlanmış, art arda rekorlar kırılmıştı. Bunun sonrasında yabancı sermayenin güvenini kazanma endişesine kapılan AKP şefleri ve MB başkanı, Londra’ya ziyaret gerçekleştirmişti. Dövizdeki rekorların ardından AKP şeflerinin söylemlerinde “MB gerekeni yapacak” vurgusu öne çıkmaya başlamıştı. Merkez Bankası, 23 Mayıs’ta da geç likidite penceresinde 300 baz puan arttırmıştı.
Yabancı sermaye hâlâ kaygılı: Büyük sermayenin 11 şirketine izleme
Öte yandan, yabancı sermayenin Türkiye ekonomisi ve seçimlerle gelecek yönetimle ilgili kaygıları devam ediyor. Seçim sonuçlarını ve ekonomi politikalarının seyrini görmeyi bekleyen yabancı sermaye, diğer yandan krizi de yakından takip ediyor.
Son olarak da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türk büyük burjuvazisinin 11 şirketini izleme kararı aldı. Moody’s tarafından izlemeye alınan şirketler şöyle:
Anadolu Efes Biracılık (Efes), Coca-Cola İçecek (CCI), Doğuş Holding (Doğuş), Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir), Koç Holding (Koç Holding), Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (Rönesans), Turkcell İletişim Hizmetleri (Turkcell), Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (Turkish Airlines), Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ), Türkiye Sişe ve Cam Fabrikaları (Şişecam).