“Mehmet Salih Filiz serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 526. F Oturması’nda hasta tutsak Mehmet Salih Filiz’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2022
  • 17:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 526. F Oturması’nda hasta tutsak Mehmet Salih Filiz’in serbest bırakılmasını istedi.

Şube binası önünde yapılan eylemde okunan basın metninde, 23 Nisan üzerine hapiste olan çocuklar üzerine şu ifadeler yer aldı:

“Yapılan açıklamalara göre; Türkiye genelinde 7’si kapalı hapishane ve 4’ü çocuk islah evi olmak üzere 11 çocuk hapishanesi var. Bu hapishanelerde 2022 başı rakamlarına göre 1941 çocuk mahpus tutuluyor ve 566 çocuk mahpus da covid izni nedeniyle geçici olarak serbest bırakılmış durumda. Çocukların tutuklanması başlı başına ağır ve geleceklerini sakatlayan bir travma iken, hapiste yaşadıkları şiddet, istismar, taciz ile bu travma daha da büyümektedir. Eğitimden ve kendilerini geliştirebilmeleri için gerekli olanaklardan yoksunluk, yetersiz beslenme, fiziki aktivite eksikliği, kültürel ve sosyal ilişkilerin yetersizliği, sağlık ve tedaviye erişimde yaşanan genel sorunlar yanında, özgürlüklerinin her alanda kısıtlanmış olması mahpus çocukları daha o yaşta manevi bir ölümle yüz yüze bırakmaktadır. Bugün 23 Nisan, yetkililere sesleniyoruz: Çocuklar için gerçekten iyi bir şey yapın; Çocuk hapishanelerini kapatın!”

Tecridin daha da derinleştiği ve işkencenin arttığı vurgulanan açıklamada, hasta tutsak Mehmet Salih Filiz üzerine şu bilgiler yer aldı:

“2012 yılında henüz 16 yaşındayken, Adana / Pozantı Çocuk Hapishanesi’nde tutuklu bulunan ve çocuk mahpuslara yönelik cinsel istismar  olaylarının tanığı olan Mehmet Salih Filiz, yaşananları kamuoyunda paylaştığı için tehdit edildi ve akabinde aynı gerekçelerle 2016 yılında hukuksuz olarak tutuklandı. Tutuklanmadan hemen önce apandisit ameliyatı geçiren Filiz, tedavi ve diyet beslenme ihtiyacı karşılanmadığı gibi hapishaneden hapishaneye sürgün edildi, bu arada sağlığı giderek bozuldu ve kronik ülseratif kolit, hemoroid ve anemi ve son olarak kalın bağırsak kanseri tanısı konuldu.

Bir mektubunda ‘Pozantı'nın intikamını benden alıyorlar’ diyen Filiz'in, şiddetli ağrıları, yoğun kanamaları devam etmesine rağmen diyet beslenme ve düzenli tedaviye erişimi engellendi. Durumu giderek ağırlaştı ve günlük yaşamını arkadaşlarının desteği ile sürdürebilir hale geldi. Ancak 7 Nisan’da Bodrum S Tipi hapishanesine sevk edildi ve tek kişilik hücreye konuldu. Gerekli tıbbi tedavi ve bakıma erişemeyen, arkadaşlarının desteğinden yoksun bırakılan M. Salih Filiz bir anlamda ölüme terk edildi.

11 Nisan 2022 tarihinde derneğimize başvuruda bulunan ağabeyi: ‘Mehmet, kalın bağırsak kanseri ve aynı zamanda anemi taşıyıcısıdır. Kendisinin hapishane koşullarında kalması zaten mümkün değildir. 7 Nisan tarihinde tutulmakta olduğu Ödemiş T Tipi Kapalı hapishanesinden apar topar Bodrum S Tipi Kapalı hapishaneye sürgün edilmiştir. Bu kendisinin yaşamış olduğu ilk sürgün değil tabii ki. Kardeşimin söylediğine göre Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi’nde kendisine çıplak arama dayatılarak darp uygulanmıştır. Ve tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Yoğun kanamaları ve buna bağlı baygınlıkları olmaktadır. Bu durumda yanında ona yardımcı olabilecek bir mahpusun olması şarttır. Kardeşim bu hapishaneye gönderilerek ölüme terk edilmiştir. Biz ailesi olarak kendisinin hayati durumundan endişeliyiz’ diyerek, kardeşi için yardım ve destek talep etmiştir.”

Açıklama Filiz’in serbest bırakılması için yetkililer sorumluluğa, kamuoyu da duyarlılığa çağrılarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul