Medeni Yıldırım’ın katledildiği eylemin görüntüleri

Medeni Yıldırım’ın katledildiği eylemde askerlerin çektiği görüntülere ulaşıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2014
  • 15:57

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde geçtiğimiz yıl kalekol inşaatına yönelik eylemde askerlerin çektiği görüntüleri Radikal yayınladı. Radikal gazetesinden İsmail Saymaz’ın ulaştığı görüntülerde jandarma nöbet kulübesinden saldırı anı görülüyor.

Eylemin başlangıcından itibaren alınan kayıtta, askerlerin ateş açarken birbirlerini uyardığı, daha fazla ateş açılması için emir aldığı duyuluyor.

Kalekol inşaatına ait şantiyelerin molotofkokteyli ile yakılmasının ardından askerler gaz bombasıyla başladıkları saldırıya kitle üzerine ateş açarak devam ediyor. Görüntülerde, askerlerin gaz bombasını da direkt kitle üzerine attığı anlar görülüyor.

Jandarmaların “Komutanım” dediği bir kişi, “at şuraya, at atabildiğine” diyerek saldırı emri veriyor.

Ardından jandarmaların bulunduğu noktadan topluluğa doğru ateş ediliyor. Nöbet kulübesindeki bir jandarmaya ait cep telefonundan çekildiği anlaşılan görüntülerde, ekranda uzun namlulu bir tüfek beliriyor. Ve topluluğa doğru durmaksızın ateş edildiği görülüyor.

Görüntülerde kitle uzaklaşırken ateş edilmeye devam edildiği de açıkça görülüyor.

 

Askerlerin saldırısı raporda

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin raporunda da bu duruma dikkat çekilmiş silah kullanmayı gerektiren bir durum olmadan ateş edildiği belirtilmişti.

Raporda şunlar ifade edilmişti: “Saldırıyı gerçekleştirenlerin olay mahallinden ayrıldığı ve jandarma karakoluna yapılmakta olan yeni karakol binasına ve jandarma personeline yönelik tehdit ve tehlikenin sona erdiği ve mevzuatta ateşli silah kullanma şartlarının bulunmadığı, ateşli silah kullanma yetkisinin ortadan kalktığı halde göstericilere karşı ateşli silah kullanılması hukuka aykırı ve cezai sorumluluk gerektirir.

Radikal’in ulaştığı dosyaya göre karakol çevresinde askerlerce atılmış 317 meri kovanı ile göstericilerin attığı ileri sürülen patlamamış iki el yapımı bomba bulundu. Bilirkişi incelemesinde kitle üzerine 27 ayrı silahtan ateş açıldığı belirlendi. Medeni Yıldırım’ın ölümüne neden olan mermi çekirdeği ise “bulunamadı”.

 

Askere göre eylemciler ateş etti!

Soruşturmada Uzman Jandarma M.Ü., Başçavuş S.A.Y.’nin 5-6 el ateş ettiğini belirterek, “Protestocuları hedef alıp almadığını bilmiyorum” dedi. S.A.Y. ise üzerlerine taş, molotofkokteyli ve el yapımı patlayıcı (EYP) fırlatıldığını iddia etti.

“Kalabalığın olduğu yerden 1-2 el silah sesi duyduğunu” iddia eden Yurtoğlu, “uyarı amaçlı” olarak havaya ateş açarak 30 mermi yaktığını ileri sürdü. Eylemcilerin nasıl vurulduğunu bilmediğini söyleyen S.A.Y., pervasızlıkla mağdurlardan şikâyetçi oldu.