Medeni Yıldırım soruşturması tamamlandı

Medeni Yıldırım’ın Diyarbakır’daki kalekol protestosu sırasında askerler tarafından öldürülmesi ile ilgili iddianame hazırlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Eylül 2015
  • 08:44

Diyarbakır’ın Kayacık Köyü'nde 28 Haziran 2013 günü kalekol protestosu sırasında 19 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. 23 yaşındaki sanık er Adem Çiftçi hakkında hazırlanan iddianamede, “Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kürt halkının kalekol yapımına karşı gerçekleştirdiği protesto eylemlerine yönelik devlet terörüne ve “Kadın da olsa çocuk da olsa” sözleriyle kolluk kuvvetlerine ‘vur emri’ verilmesine değinmeyen savcı, protesto eylemlerini gerekçe göstererek “haksız tahrik” unsuru olduğunu öne sürdü ve erin yargılanması sırasında istediği 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasında, 4'te 1'inden 4'te 3'üne kadar ceza indirimi uygulanmasını istedi.

Otopsi yanlış yapıldı

Öte yandan, iddianamede Medeni Yıldırım’ın öldürülmesinin ardından yapılan otopsinin sonuçlarının da yanlış olduğu belirtildi. Savcı, otopsi raporuna göre Yıldırım'ın vücuduna sağ dirsekten giren kurşunun, aşağıdan yukarıya doğru seyirle sol kol üst ön yüzden çıkış yaptığını ifade etti. Kamera kaydı ve olay yerinde yapılan keşif sonucu Medeni Yıldırım'ı öldüren kurşunun, otopsi raporunun aksine sol kol ön yüzden vücuda girdiğini belirten savcı, kurşunun yukarıdan aşağıya seyirle sağ kol altından çıkış yaptığını kaydetti. Vurulma anında sağ eliyle sol omzunu tutan ve sağına düşen Yıldırım'ın 1.70 boyunda olduğunu belirten savcı, maktulün sağ kolunda merminin istikametini değiştirecek herhangi bir kemik kırığı olmadığını belirtti. Yakın mesafeden yapılacak atışta Medeni'nin elinde atış artığı kalması gerektiğini belirten savcı, herhangi bir atış artığına rastlanmadığını kaydetti. Otopsideki teknik hatayı açıklayan savcı, raporda aksi belirtilmiş ise de ateşli silah mermisinin Medeni Yıldırım'ın sol kol ön yüzeyinden vücuda giriş yaptığı, yukarıdan aşağıya doğru seyrederek sağ kol altından çıktığı, daha sonra sağ kol dirsek dış kısmından tekrar giriş ve çıkış yaparak vücudu terkettiğini belirtti.