İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaokullarda dağıttığı Milli Eğitim Bakanlığı’nca tavsiye edilen kitaplarda Şapka Devrimi yüzünden imamların idam edildiği önü sürülüyor, ölümle ilgili uygunsuz ifadeler kullanılıyor, çarpık akrabalık ilişkileri teşvik ediliyor.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ‘‘İzmir’de bizzat İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatıyla ortaokullarda dağıtılmaya başlanan kitaplar, eğitimin nasıl çağdışı bir zihniyete teslim olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. MEB’in tavsiye ettiği kitaplar listesinde bulunan ‘Asya’nın Kandilleri’, ‘Kısık Vadisi’ isimli kitaplar, laiklik karşıtı söylemlere ve sapkınlık dolu içeriklerine rağmen çocuklarımızın önüne konmuştur’’ dedi.
Uzun süre İzmir ve Ankara’nın il milli eğitim müdürlüğünü yapan Kamil Aydoğan’ın ‘Kısık Vadisi’ adlı kitabında şu ifadeler yer aldı:
“Yasaklar garip uygulamalara dönüşmüştü. Köyde topu topu üç beş tane şapka vardı. Evde şapkayı başlarına takarak deniyorlar, çocuklar, hanımlar erkeklerin şapkalı hallerine kahkahayla gülüyorlardı.
Şapkanın bu kadar önemli oluşunu, hatta giymemekte direnenlerin idam edilişlerini bir türlü anlayamıyorlardı. ‘Bu şapka yüzünden koskoca Maşallah Hoca’yı niye astılar ki’ diye başlayan çok sohbetler oluyordu.”
“En güçlü tahminse Elif’in kayınbiraderi Abdurrahman’la nikâhlanacağı yönündeydi. Kahyaoğlu Ahmet’in ikinci sıradaki oğlu Abdurrahman İstanbul Çatalca’da askerdeydi. Ne ağabeyi Ahmet’in ölümünden, ne yengesi Elif’in dul kalışından ne de yakında doğum yapacak oluşundan haberdardı.
Bu tahminin herkese mantıklı gelmesinin nedeni Elif’in hamile oluşuydu.
Bir başke sebep de Kahyaoğlu Ahmet de vefat eden kardeşinin hanımı ile nikâhlanmış, çocuklarını sahiplenmişti ve şu anda da Elif’in annesi Kilci Kadın evdeki ikinci karısıydı.”