Toplumsal cinsiyet eşitliğinden geri adım atan, müfredatında ‘spor’ olarak yer almasına karşın “putperest ibadeti” diye yoga etkinliğini iptal eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Hizbullah’a yakınlığıyla tartışılan “Peygamber Sevdalıları Vakfı”na, bazı illerde valilikler tarafından yasaklanmasına karşın Türkiye genelinde okullarda “din içerikli sınav düzenlettiği” ortaya çıktı.
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre MEB, çocukları, “dinci gruplara emanet etmeye” hız verdi. Yıllardır Hizbullah’a yakınlığı ile tartışılan ve ‘Peygamber Sevdalıları Vakfı’ adı altında örgütlenen dinci gruplara ülke genelinde ilkokul, ortaokul ve lise kapıları açılarak, dini içerikli ‘Siyer Sınavı’ düzenlenmesine izin verildi. 2 bin farklı ödül verileceği belirtilen sınavda, dereceye giren öğrencilerin ise vakfa emanet edilerek “umreye gönderileceği” duyuruldu. Vakfın, her sene MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden faklı bir şehirdeki dernek üzerinden izin alarak aynı sınavı gerçekleştirmesi de dikkat çekti. Geçen yıl İkra Der Ankara üzerinden izin alınırken, bu yıl Diyarbakır Peygamber Gönüllüleri Vakfı üzerinden aynı sınav tekrarlandı. Sınava on binlerce öğrencinin katıldığı belirtildi.
2009 yılında, “İslami sivil toplum kuruluşları” Diyarbakır’da bir araya gelerek, “Peygamber Sevdalıları” adı altında bir platform oluşturdu. Okullarda ve şehirlerde çeşitli etkinlikler düzenleyen platform Hizbullah’a yakınlığı ile dikkat çekti. Kamu desteği ile binlerce çocuğa ulaşma imkânı bulan platform, “zamanın şartları ve büyüyen yapı” gerekçesi ile 2018’den itibaren vakfa dönüştü. Vakfın içinde İkra-Der, Mustazaf-Der, İhya-Der, Hizmet-Der, Şura-Der, Cami-Der, Sahabe-Der ve İlim-Der gibi yapıların olduğu öğrenildi.
‘İnsan kılıklılar’
Tamamen dini içerikli olan sınavda, skandal ifadeler de yer aldı. İlkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde farklı farklı soru kitapçıklarının hazırlandığı sınavda, İslama ilişkin farklı değerlendirmelerin yer aldığı bir soruda, “Dünyayı ahiretten üstün tutan, peşinden gittikleri kâfirlerin hoşnutluğunu Allah’ın (cc) hoşnutluğuna tercih eden, sefil ve beyinsiz bazı insan kılıklılar, İslam adına birtakım zehirli fikirleri Müslümanlar arasında dillendirmişlerdir. Aşağıdakilerden hangisi bu zehirli fikirlerden biri değildir” ifadeleri soru kökü olarak kullanıldı. Şıklardaki “Kurtuluş için sadece Allah’a (cc) iman etmenin yeterli olacağı”, “Peygamber Efendimiz’e (sav) iman etmenin zorunlu olmadığı”, “İslamı bildiği halde Müslüman olmasa bile ehli kitap olan Yahudi ve Hıristiyanların cennete girebileceği”, “Peygamber Efendimiz’in (sav) sünnetiyle amel etmenin zorunlu olmadığı” ifadeleri “zehirli fikirler” olarak işaret edildi.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın vakıf ve sınav hakkında geçen yıl dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi de yanıtsız bırakıldı.
MEB izin verse de aynı sınav geçen yıl Adıyaman Valiliği’nin kararıyla uygun görülmeyerek yasaklandı. Dönemin Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise yasak kararının ardından “gerici” yayın organlarının hedefi haline geldi. Kalkancı daha sonra Mülkiye Müfettişliği görevine atandı.
Urfa’da geri adım
Bu yıl da Urfa’da benzer bir uygulama yaşandı. Ancak gerici medyanın hedef almasının ardından Urfa Valisi Abdullah Erin yasak kararından geri adım attı. Vali Erin adına İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Canbek imzasıyla 13 ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, “Urfa Genç Düşünce Akademisi Derneği tarafından; 17 Şubat 2019 Pazar günü saat 11.00’da yapılması planlanan ‘O’nu oku, O’nu Yaşa’ temalı Siyer Sınavı Yarışmasının yapılması Valiliğimizce uygun görülmemiştir” ifadeleri yer almıştı. Sınavdan 2 gün önce Vali Erin’in ‘olur’u ile sınavın “İlçe kaymakamlıklarının koordinesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlükler kanalı ile yapılması, yer sorunu olması halinde de okullarda sınavın yapılması uygun görülmektedir” yazısı okullara ulaştırıldı.