Mardin’de Süryani varlıklarını devlet gasp etti

Mardin ‘büyükşehir’ olduktan sonra Süryanilerin kilise gibi özel varlıkları Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Haziran 2017
  • 09:47

“Gaspı” ağır cezalık bir suç olarak değerlendiren sermaye devleti, kendisinin ise dilediği gibi gasp etmesinin önünü açıyor. Mardin’de Süryani cemaatine ait çok sayıda varlığa el koyan sermaye devleti bunları hazineye aktardı.

Mardin ‘büyükşehir’ olduktan sonra 2012 yılının sonunda gaspa yasal bir içerik kazandıran değişikliğin ardından Mardin Valiliği tarafından tasfiye komisyonu kuruldu. Tasfiye komisyonu kentte, tüzel kişiliği sona eren kurumların mülklerini gasp ederek paylaştırmaya başladı.

Bu paylaşımda Süryani cemaatine ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık ve başka diğer arazileri başta hazine olmak üzere ilgili kamu kurumlarına devretti.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı bu karara itiraz ederken Mayıs ayında tasfiye komisyonu bu itirazları reddetti. Mülkiyeti hazineye aktarılan kilise, manastır ve mezarlıklar da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

Agos gazetesine düşüncelerini aktaran Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün’ün ifadeleri, dinci gericiliğin Süryanilere yönelik saldırılarıyla birlikte gaspını gözler önüne serdi. “Azınlık vakıfları, Türkiye’de zaten yıllardır mülk edinemiyordu” diyen Ergün, 2002’de değişiklik yapılmasının ardından kendilerinin de çalışmalara başladığını ve bazı tapuları alabildiklerini belirtti. Yine de tüm tapuları alamadıklarına değinen Ergün “Kadastrolarda azınlık vakıflarının mülk edinebildiğine dair yasal değişikliğe ilişkin hassas davranmadılar. Biz yetişebildiklerimize dava açıyoruz. Yetişemediğimiz yerlerde bazı kilise manastır ve diğer mülkler Köy tüzel kişiliklerine bırakıldı” diye konuştu. Mardin’in ‘büyükşehir’ olmasıyla başlayan gaspa dair şunları söyledi:

“Mardin’in büyükşehir olmasının ardından, valilik tasfiye komisyonu kurdu. Tasfiyeler başladı. Pek çok yeri dağıttılar. Belediyelere devredilmesini bekliyorduk. Ancak Belediye yerine hazineye devrettiler. Mardin Büyükşehir Belediyesi kararları mahkemeye taşıdı. Ancak Kayyım atandıktan sonra davaların düştüğünü tahmin ediyoruz. Komisyona biz de pek çok kez itirazlarda bulunduk. Tanıklar götürdük. Ancak yasal olarak bize veremeyeceklerini söylediler ve Hazine’ye devir işlemi yapıldı.”