Maraş'ın Nurhak İlçesinde beş köyün ortasına yapılmak istenen maden ocağına karşı halkın kararlı duruşu maden şirketine geri adım attırdı. Şirketin terk talebi sonrası ruhsatı iptal edildi.
Ruhsat sahibi alanı terk etti
Yılın son günlerinde Nurhak kaymakamlığından belediyeye gelen bilgi yazısına göre Nurhak’ın Pınarbaşı ve Barış Mahalleleri arasında kalan Bağlıca, Kuşluk, Bağırsağın Deresi, Körteşin ve Yazı köylerinin ortasında yapılmak istenen demir - alüminyum madeni ruhsat sahibi kişinin sahayı terk talebi sonrası iptal edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Kahramanmaraş Valiliğine gönderdiği 16.12.2020 tarihli yazıda, Nurhak İlçesinde Mehmet karagüllü adlı kişinin sahibi olduğu arama ruhsatı içini kişinin sahayı terk talebi olduğu belirtilerek, "Söz konusu sahada herhangi bir faaliyette bulunulmaması, bulunulduğu taktirde faaliyetin durdurularak Genel müdürlüğe bilgi verilmesi" istendi.
Belediye Başkanı Bozan: Halkın kararlı duruşu geri adım attırdı
Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre kaymakamlıktan belediyeye gönderilen maden ruhsatı iptal yazısını sevinçle karşıladıklarını belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan Evrensel’e şunları söyledi; "Nurhak Halkının kararlı duruşu ve haklı talebi geri adım attırmıştır. Bu durum halkımızı ziyadesiyle memnun etmiştir. Nurhak kazanmıştır, çevre kazanmıştır, hayvansal üretim kazanmıştır. Rantın karşısında Köylü kazanmıştır. Nurhak yok olmaktan kurtulmuştur."
Bu kararla beraber, halkın, yerel yönetimlerin görüşünün alınmadan yapılan işin sağlıklı olmayacağının ortaya konulduğunu ifade eden Bozan, "Ümit ediyorum Nurhak ile ilgili bu tür projeler ortaya bir daha konmaz. Bu kazanımda emeği olan herkese Nurhak adına teşekkür ediyorum. Nurhak bizim, Çevre bizim, doğa bizim, bu ülke bizim lütfen zarar veren projelerde elbirliğiyle karşı koyalım ki böyle güzel haberler alalım" dedi.
Maden işlermesi orman ve mera alanına yapılacaktı
Mehmet Karagüllü adlı bir kişi tarafından yapılmak istenen madencilik projesinde 231 dönümlük bir sahada, yılda toplam 100 bin ton maden üretimi yapılması planlanıyordu. Büyük bir kısmı orman alanı olan proje sahasının yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık için büyük önem taşıyan 9 bin 239.75 metrekarelik kısmı ise mera nitelikli arazilerden oluşuyordu.