Omya Madencilik’te 6 işçi işten atıldı

İzmir Kemalpaşa'da bulunan Omya Madencilik'te, bozuk çıkan yemekleri yemeyerek fabrika bahçesinde mangal yapan işçiler tazminatsız şekilde işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Aralık 2020
  • 23:00

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Omya Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’de 6 işçi işten çıkarıldı. Yemekleri bozuk geldiği için kendi imkanlarıyla fabrika bahçesinde mangal yaptıklarını belirten işçiler, patronun bu durumu kullanarak kendilerini işten attığını belirtti. “Ne tazminat alabildik ne de işe geri aldılar” diyen işçiler fabrikanın önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

Kalsiyum ve karbonat üretimi yapan Omya Madencilik Fabrikası’nda mangal yaptıkları ve maskesiz dolaştıkları gerekçe gösterilerek işten atılan işçi, “Yemekler bozuk geliyor. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurtları dağıtıyorlar. Bunu yetkililere söylediğimizde ise hiçbir çözüm bulmuyorlar. Biz de aç kalmamak için kendi imkanlarımızla mangal yapmak istedik. Ama patron bunu bahane ederek bizi işten attı” dedi.

İşçiler ayrıca bebek mamalarınının üretiminde kullanılan kalsiyum gıda bölümünde böcekler olduğunu söyledi.

"Toplu sözleşme sürecine az kalmışken bizi atması tesadüf değil"

Evrensel'den Emre Gökmen'in haberine göre Türk-İş’e bağlı Maden-İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler, “Patronun asıl derdi mangal değil. Biz sendika örgütlenirken en başta olduğumuz için bizi sudan sebeplerle işten attı. Yeni toplu sözleşme sürecine bu kadar az kalmışken bizi atması tesadüf değil. Atılan arkadaşlarımızdan birisi iş yeri temsilcisi” diye konuştu.

"Asıl hukuksuz iş yapan onlar"

Fabrikanın ne yasaklara ne de hukuka uygun davrandığını söyleyen işçiler, “Fabrika kimyasal atığını yan taraftaki dereye akıtıyor. Bize de ‘Kurallara uymadınız, hukuksuz iş yapıyorsunuz’ diyorlar. Asıl hukuksuz iş yapan onlar” diye tepkisini dile getirdi.

Diğer bir işçi ise “Gece vardiyasında 7 kişi 5 kişilik kahvaltılık ve 4 ekmekle, bazı günler daha da azıyla karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Aç kalmayalım diye aklımıza mangal yapmak geldi. Daha öncede yaptık kimse bir şey demiyordu”dedi.

"Tazminatımızı almadan işten atıldık"

Tazminat alamadıklarını ve işe geri alınma taleplerininde karşılıksız kaldığını belirten bir işçi de, “Tazminat alamadık, işimizden de olduk. Evde çocuklar ‘baba para ver’ deyince veremez olduk. Ev alanlarımız, borca girenlerimiz var. Böylece ortada kaldık. Ya tazminatımızı versinler ya da işe geri alsınlar” dedi.

Sendika temsilcilerinin fabrikaya gelip yaptığı görüşmelerde de bir sonuç çıkmadığını belirten işçiler mağdur bırakıldıklarını ve böyle giderse haftaya aileleriyle birlikte fabrika önünde haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi.