Türkiye kapitalizmi dövizdeki yükseliş eğilimiyle birlikte finansal krize doğru adım adım ilerlerken, manipülasyon ve demagojiyle krizi yönetme çabası AKP şeflerinden düzenin tüm kurumlarına yansımış durumda.
Dövizdeki yükseliş eğilimi “geçici” denilerek görmezden gelinmeye çalışılırken, diğer yandan bu tırmanışlar hem sermayenin borç yükünü ağırlaştırıyor, hem de enflasyonda yeni zirvelerin önünü açarak emekçilerin sefaletini büyütüyor.
Dün sabahtan gece yarısına kadar yüzde 6’ya yakın değer kazanan dolar, tam da bu manipülasyonuyla, burjuva basının büyük çoğunluğunca “görmezden gelindi.”
Hürriyet’e göre kriz yok, MB de “nefes aldırdı”
Tirajların büyük çoğunluğuna sahip basılı gazeteler dövizdeki tırmanışa yer vermezken, Hürriyet gazetesi krizi çarpıtarak manipülasyonu bir üst boyuta taşıdı. Ekonomideki krize dikkat çeken yazarlarını temizleyen ve Ekonomi Servisi Müdürü Vahap Munyar’ı genel yayın yönetmenliğine getiren gazete, Merkez Bankası’nın dövizin daha da tırmanmasına yol açan hamlesini haber yaptı. Haberin başlığında da “Merkez Bankası nefes aldırdı” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu habere Hürriyet’in internet sayfasında aynı manipülatif vurgularla yer verilmemesi de ekonomiden gelme yayın yönetmeninin “ekonomi”yi kıyasla manipülasyondan daha çok anladığını gözler önüne serdi.
CNN Türk’ün iddiası “nefes” aldıramadı
Bir diğer manipülasyon da, aynı medya grubunun yayın organı CNN Türk’ten geldi. Dövizin son günlerdeki yükselişinde etkisi olan ABD ile Türkiye arasındaki krizin “yumuşadığı” algısını yaratmaya çalışan CNN Türk, iki ülke arasında “ön mutabakat sağlandığı” iddiasını ortaya attı.
Döviz bu haberle düşüş kaydetse de ilerleyen saatlerde tırmanış eğilimini sürdürdü. Dolar 5,30 TL seviyelerine ulaşırken, avro 6,15 TL’ye kadar yükseldi.
Döviz 6 günde yüzde 13 değerlendi, borç yükü ağırlaştı
Kapitalizmin çarklarındaki en büyük hassasiyeti ise dış borç yükü bulunan sermaye taşıyor. Dövizdeki tırmanışlar bu kesimlerin borçlarında milyarlarca lira artışa yol açarak çöküş olasılığını yükseltiyor.
Son 6 günde 4,77 liradan 5,39 liraya kadar çıkarak yüzde 13 değer kazanan dolar, sermayenin döviz borçlarının TL karşılığından paralel bir yükselişe yol açtı.
Özel sektörün net döviz açık pozisyonu bu süreçte 1 trilyon 36 milyar liradan 1 trilyon 154 milyar liraya ulaşarak 118 milyar lira artış gösterdi.