Türkiye çapında, kapitalist merkez ülkelerde terk edilmiş yöntemlerle maden arama tehdidi büyüyor. Mesele çevrenin, doğanın aynı zamanda tarım ve hayvancılığın mahvı da olunca toplumsal kaygı artıyor. Bu nedenle ülke genelinde giderek artan sayıda emekçi, doğasına ve yaşam alanlarına sahip çıkıyor. Altın tekellerine karşı birleşiyor, örgütleniyor.
Kırşehir de maden tekellerinin kıskacında olan bir kent. Birçok noktada maden aramaya ilişkin ÇED raporları hazırlanıyor. Güya maden tekelleri çevreye, doğaya zarar vermeyeceklerini söylüyorlar. Binlerce ton suyu nereden bulacakları sorulduğunda ise açık ve net yanıtlar vermiyorlar. Kızılırmak deseler, Seyfe Gölü deseler, yer altı sularını kullanacağız deseler, Kırşehir’i yaşanmaz bir kent haline getireceklerini itiraf etmiş olacaklar. Bu nedenle yaptıkları toplantıda foyalarını ortaya serecek sorulara açık yanıt vermekten kaçındılar. Kuşku yok ki, bundan sonra da netameli sorulara yanıt vermeyecekler!
Kırşehir’de maden karşıtı toplantı
22 Ekim 2024 tarihinde yapılan toplantının temel hedefi Kırşehir ve çevresinde başlatılan madem arama faaliyeti ön araştırmalarına karşı bir mücadele platformu oluşturmaktı. Toplantıya anlamlı bir katılım sağlandı. Daha da önemlisi kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin önemli bir bölümünün görüş ve önerilerini dile getirmesiydi.
Maden tekelleri her yerde olduğu gibi altın madenin Kırşehir’e kazandıracağı “ekonomik gücü” ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Kırşehir’i mahvedecek olan maden arama çalışmalarına dair gerçekleri itiraf etmekten ise özenle kaçınıyorlar. Çünkü tarım ve hayvancılık yaparak emeği ile yaşayan binlerce köylünün mahvı maden tekellerini ilgilendirmiyor. Rant uğruna özelde Kırşehir’in, genelde ülkenin yaşanmaz hale gelmesi, maden tekellerinin arkasında saf tutan siyasetçilerin de umurunda değil.
Toplantıda sorunun sadece yerel yönetim ve kimi aktivistlerin duyarlılığı ile çözülemeyeceğinin altı çizildi. Sorunun Kırşehir halkına mal edilmesi için yaygın bir aydınlatma faaliyetinin sürdürülmesi, Kırşehir’in yaşanmaz bir kent haline gelmemesi için, maden tekellerine karşı birleşik mücadelenin örgütlenmesinin önemi vurgulandı. Dahası, bu konuda pratik adım atıldı ve Kırşehir Çevre Koruma Platformu (KÇKP) kuruldu.
Kırşehir’de doğasına, hayatına, emeğine sahip çıkan kurumlar, altın madeni tekellerinin Kırşehir’i yaşanmaz bir kent haline getirme faaliyetlerine karşı Kırşehir Çevre Koruma Platformu’nu kurarak mütevazı bir adım attılar. Bir araya geldiler. Şimdi sıra maden tekellerine karşı Kırşehir halkının tek yumruk olmasında, Kırşehir halkının öznesi olduğu eylem ve etkinliklerin örgütlenmesindedir.
Haydar Baran
DİSK Dev Yapı İş Kayseri Bölge Temsilcisi
Kırşehir Çevre Koruma Platformu Üyesi