Küçükyalı’da deprem toplanma alanının ranta açılmasına tepki

Küçükyalı’da deprem toplanma alanının Tahincioğlu İnşaat’a peşkeş çekilmesi protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mart 2018
  • 17:01

İstanbul’un Maltepe ilçesine bağlı Küçükyalı’da Karayolları’na ait olan deprem toplanma alanının Tahincioğlu İnşaat’a peşkeş ekilerek imara açılması protesto edildi.

Diren Çınar Platformu’nun çağrısıyla Tahincioğlu İnşaat’a ait Nidapark Küçükyalı Projesinin şantiyesi önünde bir araya gelen kitle “Davamız var! Bizimki bir parça insanlık! Geleceğime beton dökme! Karayolları arazisini ranta teslim etme! Deprem toplanma ve yaşam alanımız olsun” pankartını açtılar. “Çevreye saygılı ol”, “AVM’ye hayır”, “Gözünüzü beton doyursun”, “Yol yeşilken dönün” dövizlerinin de taşındığı eylemde Diren Çınar Platformu adına basın açıklamasını Prof. Dr. Lale Afrasyap okudu.

Valiliğin 6 Aralık 2016’da “ÇED raporuna gerek yoktur” kararına karşı 9. İdare Mahkemesi’nde açtıkları davaya değinen Afrasyap, dava için bugün yapılacak keşif nedeniyle eylemlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Afrasyap, temiz ve yaşanabilir, insana ve yaşam hakkına saygılı sağlıklı çevre politikaları üretmek yerine, İstanbul’da deprem toplanma alanlarını TOKİ aracılığı ile imara açarak kamu yararı ile bağdaşmayan AVM ve rezidanslar yapılmasına olanak sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı teşhir etti.

Arazinin özelleştirilerek imara açılmasına karşı açtıkları davada idare mahkemesinin, “kamu yararı yoktur” diyerek imar planında yapılan değişikliği iptal ettiğini belirten Afrasyap, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok kısa bir süre içinde imar planlarında minimal değişiklik yaparak yeniden askıya çıkarttığını, üstelik verilen inşaat ruhsatlarını da geçerli saydığını aktardı.

Açıklamanın devamında şunları söyledi: “Tahincioğlu İnşaat tarafından projede yapılması planlanan brüt inşaat alanı ortalama 641 bin metrekare olup, bu alan imar değişikliğini iptalini kazandığımız planda 129 bin metrekare olarak gösterilmiştir. Arada 5 katı oranında fark vardır. Yine planlarda Nidapark Küçükyalı Projesi için öngörülen nüfus 2770 olarak belirtilmiş olmasına karşın, proje tanıtım dosyasında bu rakam 7770 olarak belirtilmiştir. Arada 5000 kişilik fark vardır. İstanbul Valiliği’nin verdiği bu kararın gerekçeleri Çınar Mahallesi Muhtarlığı’na gönderilen raporda belirtilmemiştir.”

“Mücadelemiz sürecek!”

“Önünde bulunduğumuz 132 dönümlük karayolları arazisi Deprem Konseyi tarafından 2000 yılında Maltepe ilçesi için Afet Koordinasyon Merkezi ve Deprem Alanı olarak tescil edilmiş olmasına rağmen siyasi irade tarafından özelleştirilerek imara açılmıştır” diyen Afrasyap ayrıca yüzlerce ağacın da kesildiğine dikkat çekerek mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Eyleme destek veren kurum ve parti temsilcilerinin yanı sıra Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Mörey de konuşma yaparak rant projesine tepki gösterdi.

Eylemde “Direne direne kazanacağız!”, “Maltepe yaşam alanına sahip çık!”, Kamusal alanıma dokunma!” sloganları atıldı.