Kredi teşvikleri işe yaramıyor, batık krediler artıyor

AKP iktidarı yeni kredi teşvikleri ve faiz indirimleri açıklasa da Ocak ayında toplam kredilerdeki düşüş ve batık kredilerdeki artış devam etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mart 2019
  • 09:39

Türkiye kapitalizminin krizinin bankacılık sektörü ve krediler üzerindeki yansımaları devam ediyor. Bankacılık sektörünün toplam kârı Ocak ayında geçen yıla kıyasla yüzde 29 düşerken, takipteki krediler de 100 milyar liraya ulaştı.

BDDK’nın Ocak ayı sektör verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kârı 3,21 milyar lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde 4,54 milyar lira olan toplam kârlar böylece 1 yılda yüzde 29 düşüş kaydetti. Toplam krediler de 2018 sonuna kıyasla yüzde 0,7’lik azalma kaydederek 2,38 milyar liraya geriledi.

Bankaların takipteki kredileri (batık) Ocak ayında 100 milyar liraya dayandı ve toplam kredilere oranı yüzde 4,03’e yükseldi. Batık kredi oranı Aralık ayında yüzde 3,87 seviyesindeydi. Bu oran, yüzde 5,59’a ulaştığı 2009 krizi sonrasında rekor seviyelere çıkmıştı.

KOBİ’ler ve konut sektörü için kredi teşvikleri

Öte yandan borçlanmayı teşvik ederek, kredi balonunu şişirerek ekonomiyi canlandırmaya çalışan AKP iktidarı, hem kredi faizlerini düşürmeye hem de yeni kredi teşviklerine devam ediyor. Ziraat Bankası konut ve ihtiyaç kredilerinde faizleri düşürme kararını alırken, KOBİ’ler için de yeni kredi paketi açıklandı. Hazine garantili, toplamda 25 milyar liralık “KOBİ Değer Kredisi-2” hayata geçirilse de, KOBİ’lerin kullandığı kredilerde takipteki kredilerin oranı Ocak’ta da yükselişini sürdürdü.

KOBİ’lerin batık kredilerinde de bir yılda yüzde 77’lik artış oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı itibarıyla KOBİ’lerin kullandığı toplam 512,7 milyar liralık kredinin 25,6 milyar liralık kısmı takip altına (batık) alınırken, bu yılın Ocak ayı itibarıyla batık kredi tutarı 45,5 milyar liraya çıktı. KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin tutarı ise 609 milyar lirayı buldu. KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerde batık kredilerin oranı bir yılda yüzde 4,99’dan yüzde 7,4’e çıktı.

Ziraat Bankası önceki gün yaptığı açıklamada, 4 Mart itibarıyla konut kredilerinin faiz oranını aylık yüzde 1,28’e, ihtiyaç kredilerininkini de yüzde 1,53’e indirdiğini açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kentsel dönüşüm için kredi teşviki sunacağı bildirildi. Buna göre, İller Bankası aracılığıyla 4 milyar liralık kredi sunulacak.