AKP iktidarı, özel okullara sunduğu teşviklerle eğitimi giderek daha fazla paralı hale getirirken, eğitim sistemindeki çarpıklıklar da büyüyor. Paralı eğitimle birlikte öğrenci ve ailelerin müşteri olarak görülmesi eşitsizlikleri derinleştirirken eğitim de niteliksiz hale geliyor. Bunun yanı sıra hayata geçirilen “taşımalı eğitim” uygulaması da yoksul ailelerin çocuklarını vuruyor. Özellikle köylerde öğretmen atamalarının yapılmaması, okulların kapatılması, çocukların eğitim hakkının gasp edilmesine yol açıyor.
BirGün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre, eğitim uzmanı Ali Taştan, çocukların doğal öğrenme ortamlarından koparıldığını söyledi. Okullarda buna bağlı olarak başarı seviyesinin de düştüğünü kaydeden Taştan, “Şehirlerde özel öğretim kurumlarına avuç dolusu para harcamaya başladık biz. Bu okullar Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da da var. Maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını buraya göndermeye başladı. Şehirde yaşayan çocuk evinin yanındaki okula giderken, köyde yaşayan çocuk gidemedi” dedi.
Osmaniye’nin Araplı köyünde yer alan bir okula değinen Taştan, şunları söyledi: “Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer alan Araplı köyünde 20 dönüm bahçesi olan bir köy okulu var. Bir şehir merkezine beş kilometre uzaklıkta ve spor kompleksi de dâhil olmak üzere her türlü imkâna sahip. Müthiş bir alanı var. Ama oradaki çocuklar taşımalı eğitimle ilçeye götürülüyor. Bunlar dağ başındaki okullar değil. Hâlbuki iki üç tane öğretmen atansa problem kalmayacak.”
Kapanan köy okulları yerine kuran kurslarının açıldığının altını çizen Taştan, “Kuran kursu açılıyorsa okul da açılabilir” dedi. “Yoksul ailelerin çocukları taşınıyor, durumu daha iyi olan ailelerin çocukları özel okula gidiyor. Köydeki nüfusun azalmasıyla öğretmen gitmedi, köyler imamlara terk edildi. Köylere kuran kursu açılıyor ama okul açılmıyor” diyen Taştan, 2014’e kadar olan rakamlara göre 13 bin 800 köy okulu kapatıldığına dikkat çekti.