30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy Mahir Çayan’ın mezarı başında gerçekleştirilen eylemlerle anıldı.
Mahir Çayan’ın Ankara’daki Karşıyaka mezarlığı gün boyunca farklı siyasetler tarafından ziyaret edildi.
DGB ve DLB’den anma
Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB), “On’ların mirasıyla devrime yürüyoruz” pankartını açarak Mahir Çayan’ın mezarına yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüş sırasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganları haykırıldı. Mezar başına gelindiğinde ise; Kızıldere Katliamı’nın üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen Kızıldere'de gösterilen siper yoldaşlığı ruhunun ve katledilen devrimcilerin bıraktığı devrimci mirasın sahiplenilmesinin önemine vurgu yapılarak basın açıklaması okundu.
Kızıldere’deki siper yoldaşlığına ve ‘68 hareketine değinilen açıklamanın ardından şiir dinletisi ile anma sonlandırıldı.
Gün boyu anmalar sürdü
DİSK, SGDF, Dev-Güç, Öğrenci İnisiyatifleri, Devrimci 68'liler, Kaldıraç, Devrimci Gençlik, Devrimci 78'liler Fedarasyonu, Aka-Der ise ortak bir yürüyüş ve anma programı gerçekleştirdi.
Mezarlık girişinde toplanan kitle sloganlarla Mahir Çayan'ın mezarına yürüyüş düzenlendi. Mezar başında yapılan saygı duruşunun ardından kurumlar adına yapılan konuşmalarda, katliamda yaşamını yitiren devrimciler anılarak onların mücadelelerinin sürdürüleceği ifade edildi.
Devrimci Hareket de ayrı bir anma programı gerçekleştirirken Mahir Çayan’ın mezarı başındaki anma programının ardından yine aynı mezarlıkta bulunan Ulaş Bardakçı’nın mezarı başında da kısa bir anma yapıldı.
ÖDP ve Gençlik Muhalefeti’nin gerçekleştirdiği anmada da Mahir Çayan şahsında katledilen bütün devrimciler için saygı duruşu gerçekleştirildi.