Kızıl Bayrak’a Efrîn yazıları gerekçesiyle dava

Kızıl Bayrak gazetesinin 16 Şubat tarihli sayısında yer alan Efrîn gündemli haber ve yazılar gerekçe gösterilerek dava açıldı. Ulaş Bardakçı’nın ölüm yıldönümünde anılması da “terör propagandası” sayıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ekim 2018
  • 16:02

Kızıl Bayrak gazetesinin 16 Şubat 2018 tarihli 7. sayısında yer alan haberlerde Efrîn’e yönelik işgal ve katliam saldırılarının teşhir edilmesi, Kürt halkının kazanımlarını hedef alan kirli bir savaş yürütüldüğü gerçeğine işaret eden haber ve yazılar nedeniyle dava açıldı.

Ayrıca 46. ölüm yıldönümü vesilesiyle gazetenin arka kapağında Ulaş Bardakçı’ya yer verilmesi de aynı dava kapsamında “terör propagandası” sayıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Kızıl Bayrak Yazıişleri Müdürü Ersin Özdemir’e açılan davanın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Kızıl Bayrak isimli gazetenin incelenen ve yukarıda açık bir şekilde belirtilen haberler kapsamında, özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye ülkesinde meydana çıkan iç savaşın beraberinde getirdiği terör unsurlarının ortadan kaldırılarak sınır güvenliğinin sağlanmasına yönelik Afrin’de uygulanan Zeytindalı Operasyonunun meşruiyetini ortadan kaldırma ve terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye uzantısı YPG'nin eylemlerinin meşru gösterildiği, kamuoyunda sivil vatandaşların operasyondan zarar gördükleri algısının oluşturulmaya çabalanarak karar propaganda malzemesi yapıldığı, bir bütün halinde basın yolu aracılığı ile terör örgütünün propagandasını yapıldığı, PKK/KCK 've DHKP/C terör örgütlerinin amaç/hedef/strateji ve örgütlenmesi doğrultusunda silahlı eylemlerinin övülerek meşru gösterildiği. adil yargılanma ve soruşturmanın ivediliği ilkeleri gereği süreli işin hak düşürücü süreye uğramasının önüne geçilmesi için mecburi deliller toplanarak kamu davası açılması zorunluluğu nedeniyle iddianame tanzim edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.”

Davanın ilk duruşması ise 4 Aralık 2018’de saat 13.00’te görülecek.

Davaya gerekçe yapılan haber ve yazılar

Gazetenin ilgili sayısında yer alan haber ve yazılara ilişkin şu alıntılar yapılarak dosya gerekçelendirildi:

- Gazetenin 2. sayfasında yer alan “Birleşik kitlesel direniş!” başlığı altında;

“20 Ocak’ta başlatılan Efrîn işgal harekatıyla birlikte Kürt halkını hedef alan ırkçı-şoven kudurganlık “terör” demagojisi üzerinden sistemli bir şekilde tırmandırılıyor…….. Efrîn işgalinin arkasına toplumun geniş kesimlerini yedeklemek…….. Kürt halkını hedef alan saldırganlık ve Efrîn’e yönelik başlatılan işgal harekatı da Türkiye toplumunun önemli bir kesimi açısından duyarlılık alanı……… İşçi sınıfı ve emekçileri emperyalist savaş konusunda ve sermaye devletinin Efrîn’de başlattığı işgal harekatı üzerinden sistemli bir şekilde aydınlatmak………. Sınıf devrimcileri ve ilerici güçler açısından emperyalist savaşa, Efrîn’e dönük işgal harekatına ve Kürt halkını hedef alan kapsamlı saldırılara karşı duyarlı olan kesimlerin ve mücadele dinamiklerinin ortak zeminlerde buluşturulması bir diğer sorumluluk alanını oluşturuyor.”

- 3. sayfada yer alan; “Efrîn saldırısıyla birlikte şovenizmin bilinçli olarak tırmandırıldığına tanık olmaktayız…. Erdoğan AKP’si ve yeni gerici faşist koalisyonu, Efrîn saldırısını hem kendi siyasal geleceği için hem de Kürt ulusunun kazanımlarını ortadan kaldırmak için fırsata çevirmeye çalışıyor…”

- 4. sayfada yer alan “Sosyal şovenim üzerine” başlığı altında; “Bugün Türk burjuvazisinin Efrîn’e yönelik haksız ve kirli mücadelesi mazlum Kürt halkının kazanımlarını ne pahasına olursa olsun tasfiye etmek amacına yöneliktir. Bu apaçık gerçeğe rağmen, bu haksız savaşa sessiz kalmak en hafif söylemle utanç verici…”

- 18. sayfada yer alan “Efrîn’de binlerce kadın yürüdü: Bir yere gitmiyoruz” başlığı altında; “Efrîn’e yönelik işgal harekatına karşı Rojava’da kitlesel eylemler devam ediyor. 13 Şubat’ta da Efrîn’de binlerce kadın saldırılara karşı yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

“Kongre Star’ın çağrısıyla, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ve Efrîn Özerk Yönetimi eşbaşkanlarının yanı sıra TEV-DEM ve PYD yöneticilerinin de katılımıyla yapılan yürüyüş…

“Efrîn direnişinde yaşamını yitiren YPJ savaşçılarının fotoğraflarının taşındığı yürüyüş….PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso söz aldı. Kürt halkının 40 yıldır devam eden mücadelesinde kadınların rolüne dikkat çekilen konuşmalarda Türk sermaye devletinin saldırılarına karşı kadınların direnişinin sürdüğü vurgulandı….

“Biz meydanlardayız, işte onlar bu direnişten korkuyorlar. Halkımız topraklarını terk etmiyor. Efrîn’den bir yere gitmeyeceğiz…Eğer Erdoğan gelmek istiyorsa biz ona karşı direnmesini biliriz. Efrîn kadını bu direnişin sembolüdür. Biz Arinler’in, Avestalar’ın ve Barinler’in yoldaşıyız. Efrîn direnişi kazanacak. Kadın direnişi kazanacak…”

- Gazetenin son sayfasında Türkiye Halk Kurtuluş Partisi üyesi Ulaş Bardakçı’nın ölümüne atfen “Ulaş Bardakçı ölümsüzlüğünün 46. yılında kavgamızda yaşıyor” şeklinde beyanlara yer verildiği…