Sermaye devletinin “dindar ve kindar nesil” yetiştirmek adına eğitim alanına dönük müdahaleleri sonucu, kız çocukları eğitimden geri bıraktırılıyor.
Eğitim Sen’in açıkladığı “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu”na göre ders kitaplarında kız çocuklarına ev içi ya da buna uygun alanlarda meslekler tavsiye ediliyor.
Kız çocuklarına “ev hanımlığı”, öğretmenlik, hemşirelik gibi meslekler önerilirken, kitapların tümünde de okul müdürleri erkek olarak yansıtılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) istatistiklerine göre kadınların okullaşma oranı açık öğretim hariç erkeklerden geri durumda. İlkokuldan ortaöğretime geçişte kız öğrenci kaybı yoğunlaşırken kadınların yükseköğretime geçiş oranı da erkeklere göre düşük.
“Kız öğrencilerin yarıdan çoğu imam hatipte”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devlet izniyle evlendirildi ve son 6 yılda 142 bin 298 çocuk, “anne” oldu. Bu çocukların büyük kısmının dini nikahla evlendirildiği ifade edildi. 2009 yılında MEB’in yaptığı yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktığı belirtilirken 2013’ün Eylül ayında da evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi yapıldı.
2014 yılında 20 bine yakın ailenin 16 yaşından küçük kızlarını evlendirmek için dava açtığı belirtilen raporda imam hatip liselerindeki öğrenci sayısına dair şunlar söylendi: “İmam hatip lise sayısı 2002’de 450 iken, 2017’de 1.408’e yükseldi. İmam hatip liselerinden 372’si sadece Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi haline getirildi. 2016-17 döneminde 347 bin 614 kız öğrenci imam hatip ortaokullarında, 353 bin 379 kız öğrenci de imam hatip liselerinde eğitim gördü. 2017 yılında kız öğrencilerin yüzde 56’sı imam hatip okullarında eğitim gördü. Açıköğretim de eklenince bu oran yüzde 64’e çıkıyor.”
“Özel okullar tarikatların elinde”
Öte yandan eğitim politikalarının oluşturulması ve uygulanması sürecinde de dini vakıf ve cemaatlerin belirleyiciliği ve etkinliği artırıldı. MEB verilerine göre, Türkiye’deki 10 bin 53 özel eğitim kurumunun üçte biri bir tarikata bağlı. Tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin dolayında (üniversiteler hariç). 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılı durumda. Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin. Bu yurtlarda kalan öğrenci sayısı 224 bini buluyor.