“Kısırkaya ve Pendik’te hayvan tecritine hayır!”

Hayvan hakları savunucuları ve çevre örgütleri, Kısırkaya ve Pendik’te yapılan toplama kamplarına karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2015
  • 15:41

Aralarında Kuzey Ormanları Savunması, Kısırkayalılar Derneği ve Sarıyer Kent Dayanışması’nın da bulunduğu yaşam savunucuları, Kısırkaya ve Pendik’teki hayvan tecrit merkezlerini protesto etti. Vezneciler metro İstasyonu önünde bir araya gelen kitle “Kısırkaya ve Pendik’te hayvan tecritine hayır!” ve “İnsan hayvan yan yana toplama kamplarına isyanda” yazılı pankartlar açarak Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü. Kitle, hayvan katliamlarını ve toplama kamplarını teşhir eden dövizler taşıyarak “İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük!”, “Kamp yapma boşuna yıkacağız başına!” ve “Katil İBB hayvanlardan uzak dur!” sloganlarını attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklamasını Seda Elhan okudu. “Kenti topyekûn yağmalaya, sokak hayvanlarını katletmeye ant içmiş kötülüğün merkezindeyiz” diyen Elhan, Kısırkaya’nın yalnızca on binlerce hayvanın itlaf edileceği alan değil aynı zamanda 3. havalimanı ve 3. köprü projeleriyle birlikte Kuzey Ormanları’nın ranta kurban edilişinin bir diğer ayağı olduğunu söyledi.

 

‘Amaç hayvan varlığını kökten bitirmek’

Elhan, İBB Başkanı Topbaş’ın Kısırkaya’ya benzer bir itlaf ve tecrit merkezini Pendik’te açacaklarına ilişkin açıklamasını hatırlatarak “Amaç, İstanbul’un bir sorunu olarak nitelendirilen sokak hayvanı varlığını kökten bitirmektir. Bu tesis, yaklaşık 40 bin metrekaresi 2B olarak bilinen ve orman işgalcilerine peşkeş çekilişinin önü ‘orman vasfını kaybetmiş arazi’ tanımıyla açılan, toplam 722 metrekarelik bir alana yayılmaktadır” dedi.

Pendik toplama kampının da Kısırkaya gibi İstanbul’un doğasına ve sokak hayvanlarına sakıncalı olduğunu kaydeden Elhan, şunları söyledi:

“Tüm kenti her fırsatta işgal eden, yağmalanan doğayla birlikte tüm canlıları bir tüketim nesnesine indirgeyen, buna rağmen büyük bir hayasızlıkla doğayı,  yaban hayvanı ve hayvan haklarını koruduklarını iddia edebilen, yaşama düşman bu yönetim anlayışına, hayvanlara ‘beş yıldızlı otel’ hizmeti verileceği yalanıyla kurulan bu toplama kamplarının ve sokak hayvanlarının mega projeler ve rant için basamak olarak kullanılmasına, bizzat devlet tarafından teşvik edilen ve ona hizmet eden ana akım medya tarafından körüklenen, linçe, tecavüze ve işkenceye varan hayvanlara yönelik toplumsal şiddete, Kısırkaya’da, Pendik’te ve Türkiye’nin dört bir yanında birer soykırım merkezi olarak işlev görecek kanlı projelere rızamız olmadığını, bu projeler iptal edilene dek mücadeleyi sürdüreceğimiz bir kez daha ilan ediyoruz.”

Eylem basın açıklamasının ardından sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul