DİSK’in kurucu ve ilk Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 42. yıldönümünde Topkapı’da bulunan mezarı başında ve Birleşik Metal Sendikası’nın genel merkezinde anıldı.
Mezarı başında anma
“Kemal Türkler'i unutturmayacağız. Maden-İş'in mücadeleci sendikacılık geleneğini yaşatacağız!” yazılı pankartın açıldığı anmada Türkler şahsında işçi sınıfı mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı.
Söz alan Çekezoğlu şunları ifade etti:
“Hayatın daha pahalı olduğu bu süreçte, sermaye açısından Türkiye'nin bir ucuz emek cenneti haline getirildiği bir süreçte, sermaye de onun iktidarları da biliyor ki bu düzenin devam edebilmesi için demokrasinin son kırıntılarının ortadan kalkması lazım. Ancak baskıyla, demokrasinin bütün kurumlarının işletilmemesiyle ancak savaşlarla ancak her türlü haksızlıkla hukuksuzlukla sürdürülebilir.”
DİSK'in 9. kuruluş etkinliğinde Türkler'in yaptığı konuşmayı hatırlatan Çerkezoğlu, şöyle devam etti:
“Demokrasi mücadelesinin işçi sınıfının haklı savaşı olarak tarif eder. O konuşmasında der ki, demokrasi mücadelesi özünde Türkiye'de ve kapitalist dünyada tekellerin egemenliğine karşı mücadeledir. Genel başkanımız o konuşmasında işçi sınıfının demokrasi mücadelesinin öznesi olarak tarif eder. Demokrasinin olmazsa olmalarını saydığı konuşmada der ki, genel grev, dayanışma grevi dahil olmak üzere eksiksiz bir grev hakkıdır. Sendika hakkının eksiksiz şekilde kullanılabilmesi der.”
Anma, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganıyla sona erdi.
KETEV'den anma etkinliği
Ölümünün 42. yılında KETEV (Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı) Kemal Türkler'i andı. Etkinlik, Birleşik Metal İş Sendikası'nın Bostancı'daki genel merkezinde saat 14:00'te başladı. "Kemal Türkler'in yaşamı ve Türkiye işçi sınıfı mücadelesindeki yeri" başlıklı panelde Nilgün Türkler Soydan (Kemal Türkler'in kızı) ve Can Şafak konuşmacı olarak anlatımlarda bulundu. Panelin ardından Birleşik Metal'in eğitim uzmanlarından Süleyman İleri, şiir dinletisi gerçekleştirdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul