Kayyım rektör atamalarına tepki

Eğitim Sen Üniversiteler Şubeleri, üniversitelere AKP şefi Erdoğan tarafından kayyım rektör atanmasını kabul etmediklerini vurgulayan yazılı bir açıklama yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ağustos 2024
  • 23:30

Eğitim Sen Üniversiteler Şubeleri, üniversitelere AKP şefi Erdoğan tarafından kayyım rektör atanmasına karşı “Özgür ve demokratik üniversiteler için kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” vurgusuyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Kayyım rektör atamalarının hukuksuz olduğu belirtilen açıklamada süreç şöyle anlatıldı:

“Anayasa Mahkemesi, rektör atamalarıyla ilgili düzenlemeyi 04 Haziran 2024 tarihinde iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili iptal kararına rağmen Anayasa ve üniversite bileşenleri bir kez daha tümden hiçe sayılmış, birçok üniversiteye, Cumhurbaşkanınca, profesör olma dışında hemen hiçbir ölçüte dayanmayan, resmi olmasa da uygulamada iktidara yakın olmanın tek ölçüt olduğu kayyum rektör atamalarına devam edilmektedir. 26.07.2024 tarihinden 11 üniversiteye rektör atanmış, 16.08.2024 tarihinde ise, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne rektör atanmıştır.”

Açıklamanın devamında kayyım rektör atamalarının hukuksuzluğu ve anti-demokratik bir uygulama olduğu belirtilerek mücadele çağrısı yapıldı ve şu ifadelere yer verildi:

“Muhalefet partilerini, sendikaları ve üniversite bileşenlerini, bu hukuksuz atamalara karşı kararlı bir şekilde ses çıkarmaya ve üniversitelerimizin demokratikleşmesi için harekete geçmeye davet ediyoruz! Üniversitelerin demokratikleştirilmesi önündeki en büyük engellerden biri olan YÖK kapatılmalı, üniversite kurulları üniversite bileşenlerince belirlenmelidir. Üniversiteler arasında demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir işleyiş sağlanmalıdır. Üniversitelerimiz siyasi iktidarın arka bahçesi değil, gerçeğin, hakikatin, fikir özgürlüklerinin, eleştirel düşüncenin, bilimin ve toplumun öncüsü olmalıdır!”