Kayseri’de “Geçinemiyoruz” eylemi

Kayseri’de KESK Şubeler Platformu “Geçinemiyoruz” eylemi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2022
  • 22:00

Kayseri’de KESK Şubeler Platformu Kent Meydan’ın da “İnsanca yaşamaya yeten ücret” talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal okudu. Ünsal, “sanal rakamlara göre ‘enflasyon farkı’ değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” dedi.

Hayalin enflasyon rakamlarına değinen Ünsal şunları vurguladı:

“İktidarın talimatları ile belirlenip, TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon bile yüzde 73,5 ile son 24 yılın rekorunu kırmış bulunuyor. Resmi enflasyon ulaştırmada yüzde 107,62’ye, gıda ürünlerinde yüzde 91’e ulaştı.Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise çoktan yüzde 150’yi aştı. Bizim için en önemli kalem olan gıda enflasyonu ise yüzde 200’ü buldu. Buna karşın kamu emekçileri olarak maaşlarımızda yaşanan artış “toplu sözleşme” artışları ve enflasyon farkları ile sadece yüzde 44’te kaldı”

Verilen sözlerin unutulduğunu belirten Ünsal şunları ifade etti:

“Yıllar önce verilen sözler hemen unutuluyor. Milyonlara kamu emekçisinin, emeklinin adil bir ek gösterge talebi kapsamı alabildiğine daraltılarak görmezden geliniyor.“Kamuda 3600 devrimi” diye yutturulmak istedikleri düzenlemeden 5,3 milyon memurun ve memur emeklisinin yararlanacağını iddia ediyorlar. Oysa düzenleme ile daha baştan 600 bine yakın sözleşmeli çalışanı her bakımdan, 2008’den sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon 750 bin kamu emekçisini ise emeklilik maaşı bakımından kapsam dışında tutuyorlar. 600 puanlık artışın ek göstergesi 3000’in altında olanlara sınırlı yansıyacağı düzenlemeyi “devrim” diye yutturmaya çalışıyorlar”

Basın açıklamasının ardından kamu emekçileri bordro yakma eylemini gerçekleştirdiler.

Kamu emekçileri basın açıklaması boyunca “İnsanca yaşamak istiyoruz, sermayeye değil emekçiye bütçe” vb. sloganları haykırdılar. Eyleme BDSP, BHH, CHP, DİSK, EMEP, Kayseri İşçi Birliği, Tüm Emekli Sen, Emekli-Sen destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri