Kayıt parası uygulaması devam ediyor

MEB okullarda “bağış” adı altında kayıt parası alınmayacak diyor, öte yandan okullara yeterli kaynak ayırmıyor. Hal böyle olunca sorun çözümsüz olarak kalıyor ve okul yönetimleri “kayıt parası” toplamaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ağustos 2024
  • 08:00

9 Eylül günü ilk ve ortaöğretim okulları açılacak. Okulların açılmasına sayılı günler kala emekçilerin en yakıcı gündemi okul masrafları olmuş durumda. Okul kıyafetinden kırtasiye malzemelerine, okul servisinden beslenme çantası ihtiyaçlarına kadar en temel eğitim kalemleri adeta ateş pahası olmuş durumda. 

Okulların açılış süreçlerinde emekçilerin bir diğer temel gündemi de “bağış” adı altında zorunlu bir şekilde alınan kayıt paraları oluyor. Bir yandan MEB okullarda “bağış” adı altında kayıt parası alınmayacak diyor, öte yandan okullara yeterli kaynak ayırmıyor. Hal böyle olunca sorun çözümsüz olarak kalıyor ve okul yönetimleri “kayıt parası” toplamaya devam ediyor.

İstanbul Bahçelievler’de yaşayan ve çocuğu ikinci sınıfa giden bir emekçi durumu şöyle anlatıyor:

“Benim çocuğum bu sene ikinci sınıfa geçti. Geçen sene kaydını yaptırdığımda okul bizden 45 bin TL kayıt parası istemişti. Biz baya itiraz edince 10 bin TL’ye indirebilmiştik. İlk başta ben bu duruma çok karşı geldim ‘vermeyeceğim’ diye inat ettim. Memleketimden bazı kişileri bile araya soktum. Bana dediler ki ‘Bir okul ne kadar büyük olursa olsun devlet okullara en fazla iki görevli veriyor’. Şimdi bu iki kişi de devlet memuru ya, sonuç olarak belli bir çalışma saati var. Mesaisi bittiği gibi okul temiz mi değil mi bakmadan okuldan gidiyor. Bu iki kişi öğrenciye de yetişemez ki, zaten mümkün değil. Okullara Milli Eğitim kendisi demiş. Para toplayın iki-üç hademe daha tutun diye.

Ben MEB’i aradım. ‘Adresimiz tutuyor, ben bu okula çocuğumun kaydını zaten yaptırabilirim müdür bizden para istiyor’ dedim. Bana ‘Normalde para almak yasak ama bağış olarak isteniyorsa buna biz bir şey diyemeyiz’ dediler. Zaten MEB bu kadar çanak tutmasa okul müdürleri böyle yapabilir mi? Kayıt döneminde açık açık şunu da söylüyorlar: ‘Tamam kimse para vermesin ama bizden de okulun dört dörtlük temiz olmasını beklemeyin’. Benim çocuğum evden çok okulda vakit geçiriyor, buna gönlüm razı gelir mi? Mecbur bırakılıyoruz biz bu parayı vermeye.

Utanmadan televizyona çıkıyor Milli Eğitim Bakanı bas bas bağırıyor ‘okullar da bağış toplanamaz’ diye. Bir tane para toplanmayan okul yoktur. Bu yıl bir arkadaşım aynı okula çocuğunu kayıt ettirmek istedi, bu sene de kayıt ücreti olarak 65 bin TL istediklerini öğrendik. Bizleri bu parayı vermeye mecbur bırakıyorlar. Çevredeki diğer okullara yazdıralım desek başka okullarda kapı önlerinde açık açık uyuşturucu satıldığını biliyoruz. Bir de bunlar daha ilk okul, ortaokul çocukları yani. Tek başımıza olduk mu en fazla yapabildiğimiz şey istenilen parayı biraz düşürmeye çalışmak oluyor. Bu durumu ancak yüzlerce bile değil, binlerce kişi tepki gösterebilirse durdurabiliriz. Yoksa hiçbir şey yapılamaz böyle sürer gider.” 

Kızıl Bayrak / İstanbul