27 Mayıs 1980 tarihinde MHP’li bakanlardan Gün Sazak’ın öldürülmesinin ardından Çorum’da Alevilere yönelik başlayan katliam saldırılarında 57 kişi yaşamını yitirmiş yüzlerce kişi de yaralanmıştı.
Katliamın 38. yılı vesilesiyle dün (3 Temmuz) Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi’nin çağrısıyla Çorum’da anma düzenlendi. Anma için Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Çorum Şubesi'nden buluşan kitle Hacı Bektaş Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdi.
“Çorum'u unutma unutturma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katiller halka hesap verecek!” sloganlarının atıldığı anmada “Çorum'u unutmadık, unutturmayacağız”, “Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz3 pankartları taşındı.
Aleviler örgütlenmedikçe acıları sürecek!
Saygı duruşuyla başlayan anma Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat’ın konuşmasıyla sürdü.
“Bizi katletmek isteyenler, bizi asimile etmek isteyenler, inkar etmek isteyenleri biliyoruz, tanıyoruz. Neler yaptıklarını biliyoruz, neleri yapabileceklerini de biliyoruz. Asıl mesele 'Biz ne yapacağız?’” diyen Mat, Alevilerin kurtuluşunun mücadelede olduğunu, aksi takdirde bugüne kadar çektiği acıların süreceğini ifade etti.
“Unutmayacağız, unutturmayacağız!”
Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu imzasıyla hazırlanan ortak basın metnini ise ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okudu.
Çorum Katliamı’nın siyasette nefret dili kullanılmasının, dinsel ve etnik ayrımcılığın bir sonucu olduğunu ifade eden Güzelgül, açıklamanın devamında şunları söyledi:
“Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarının hatırlanması; unutturulmaması, bu katliamları yapanların yaptıklarını meşrulaştırmasına asla izin vermemektedir. Katliamların unutturulmaması, adalet, demokratikleşme, özgürlük ve eşit yurttaşlık taleplerimizin de unutturulmamasını sağlayacaktır. Çorum katliamın 38. yıl dönümünde Çorum Meydanı'ndan bir kez daha sesleniyoruz: Çorum olaylarının/katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların/katliamın unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Devlet ve iktidarlar; toplumsal barışı sağlamak, demokratik topluma ulaşabilmek için; 'Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun' demek yerine; aksine, Bu katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu katliamların hesabı sorulana kadar; İnançlar, haklar eşit yurttaş haklarına kavuşana kadar; gerçek bir toplumsal barış sağlanana kadar bizler asla unutmayacağız, unutturmayacağız.”