Karşıyaka’da kayyım protestosu

HDP, DBP’li belediyelere yönelik kayyım atamalarını İzmir’de protesto etti. Karşıyaka Belediyesi önünde yapılmak istenen oturma eylemi ise polis tarafından engellendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ekim 2016
  • 14:15

HDP İzmir İl Örgütü’nün Karşıyaka Belediyesi önünde, DBP’li belediyelere kayyım atamalarını protesto etmek için gerçekleştirmek istediği oturma eylemi polis tarafından engellendi. Polis, sadece basın açıklaması yapılmasına izin verileceğini söyledi. Baskıcı tutum karşısında HDP’liler, polisi alkışlarla protesto etti. Eylemde, “Belediyeme dokunma”, “OHAL ve KHK’ler bizi yıldıramaz”, “Kayyum darbedir, darbeye hayır” dövizleri taşındı.

“Kayyım hukuksuzdur”

Eylemde konuşan, HDP Karşıyaka İlçe Eş Başkanı Ruken Emektar Turan, AKP Hükümeti’nin 29 belediyeye baskın yaparak “yönetime el koyduk” ifadeleriyle, 12 Eylül darbesini hatırlatan bir tarzda kayyım atadığına dikkat çekti. Turan, “15 Temmuzda meclisi, yani halkın iradesini bombalayan zihniyetle, seçilmiş belediyelere ‘yönetime el koyduk’ naraları ile giren ve halkın iradesini gasp eden zihniyet arasında fark yoktur” sözleriyle kanun hükmünde kararname ile getirilen kayyımların hukuksuz olduğunu vurguladı. Turan, “belediyelere kayyum düzenlemesi, Anayasa’nın birçok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da dahil olmak üzere demokratik uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırıdır” diye konuştu.

“Kayyımlar Kürt halkı nezdinde yok hükmündedir”

Atanan kayyımların halk ve demokrasi nezdinde yok hükmünde olduğunu söyleyen Turan, Kürdistan halkının belediyesine ve demokrasiye sahip çıkacağını ifade etti. Turan, yüzde 65-95 arasındaki oy oranıyla seçilmiş belediyelere kayyum darbesiyle, Kürt kentlerinin hedef alındığı, ancak halkın iradesini yok sayan bu zihniyete boyun eğilmeyeceği ve bu düzenlemenin kabul edilemeyeceğini belirtti. Kayyım atamalarının derhal sona ermesi istendi.

Kızıl Bayrak / İzmir