Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “17’den 17’ye...” şiarıyla gerçekleştirilen Karaburun Bilim Kongresi’nin ikinci günü geride kaldı.
6 Eylül’de başlayan ve 10 Eylül’e kadar sürecek kongrenin ilk gününde, kapitalizmde tarım, kadın sorunu, göçmenler, kirli savaşlar gibi pek çok başlıkta sunumlar yapıldı.
Kongrenin ikinci gününde öne çıkan konu başlıkları kapitalizm, siyaset ve Marksizm oldu.
“Yabancılaşma - Müşterekleşme Diyalektiği” başlıklı, Ali Yalçın Göymen’in sunumunda, günümüz toplumsal çelişkilerinin neden bir devrimle
çözülmek zorunda olduğu üzerinde duruldu. Kapitalizmde yabancılaşma olgusunun ele alındığı sunumda, sınıflar ortadan kalkmadan yabancılaşmanın ortadan kalkmayacağı dile getirildi. Güncel açıdan devrimin somut bir alternatif olduğuna dikkat çekilen sunumda bunun için izlenmesi gereken yol üzerinde duruldu.
Erkin Özalp’in “Kapital ve Siyasal Mücadele” başlıklı sunumunda da Marks’ın Kapital’i ile siyasal mücadele arasındaki ilişki ele alındı.
Ardından 21. yy’da Kapital’i okumak konusu üzerine Utku Balaban sunum gerçekleştirdi. Marks’ın Kapital’ine yönelik geçmiş ve güncel saldırıların anlatıldığı sunumda, bunların boşa düşmeye mahkum olduğu vurgulandı.
Ali Cenk Gedik ise Kapital ve müzik üzerine sunum gerçekleştirdi. Marks’ın “üretken emek ve üretken olmayan emek” üzerine tezleri nedeniyle müzikologlar ve aydınlar tarafından çarpıtıldığının altı çizildi. Sunumda, müzik ve sanatta artık-değer üretimi üzerine örnekler verildi.
Kızıl Bayrak / İzmir