Kanser Projesi yerinde saydı: 2,6 milyon dolar zarar

Kanser vakalarıyla ilgili genetik inceleme yapmak amacıyla dört yıl önce başlatılan Genom Projesi'nde hiçbir adım atılmazken 2016'da ayrılan ödenek olan 13,6 milyon TL’dan kur hesabı üzerinden 2,6 milyon dolar eridi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2020
  • 15:01

Türkiye Kanser Genom Projesi’nde hiçbir ilerleme kaydedilmezken, 4 yıl önce ayrılan 4,3 milyon dolarlık ödenek, bugün 1,6 milyon dolara kadar eridi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye Kanser Genom Projesi’nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 2015 yılında ONKOGEN projesi adıyla başlatıldığını daha sonra projenin 2016 yılında 13 milyon 619 bin TL ödenekle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına (TÜSEB) devredildiğini bildirdi. Projede bir ilerleme olmadığına dikkat çeken Emir, zararın 2,6 milyon doları bulduğunu, bugünkü kur üzerinden bunun 20 milyon liraya denk düştüğüne işaret etti. Emir, söz konusu projenin ilerlediğini öne süren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da yalan söylediğine dikkat çekiyor.

20 milyon TL'nin üzerinde zarar

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, bu durumun Sayıştay'ın 2019 yılı raporunda da yer aldığını bildiren Emir, şunları söyledi:

"Sayıştay'ın tespitlerine göre, TÜSEB'in yönetim kurulu toplantılarında proje ile ilgili bir konu gündeme gelmemiş ve karar alınmamış. 4 Ocak 2016 tarihinde TÜSEB'e Genom Projesi için aktarılan 13 milyon 619 bin TL'lik ödenek halen aynı şekilde hesaplarda duruyor. Dört yıl önce yapılan tanıtımlarda projenin kanserle mücadele açısından büyük önem taşıdığı birçok kanser türüne ilişkin önemli araştırmaların yapılacağı belirtilmişti ancak TÜSEB yetkilileri bu önemin farkına varamamış olacak ki hiçbir adım atmamışlar.”

“13,6 milyon TL'lik kaynak TÜSEB'e aktarılırken dolar kuru o dönem 2,97 TL seviyelerindeydi ve ödenek o zaman 4,3 milyon dolar ediyordu. Aradan geçen sürede Türk Lirası olarak hesaplarda tutulan ödenek bugün ancak 1,6 milyon dolar ediyor. Arada 2,6 milyon dolarlık fark var. Yani 20 milyon TL'nin üzerinde bir zarar ortaya çıkıyor.”

Bakanlık hesap soracak mı?

Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yıllarca Kanser Genom Projesi’nin ilerlediğini, devam ettiğini belirterek halka yalan söyleyen TÜSEB yöneticileri hakkında hiçbir işlem yapmadığını söyledi. Emir, “Türkiye'ye böylesine önemli bir konuda kaybettirilen zamanın yanı sıra dört yılda eriyen ödeneğin hesabını kim verecek? Sağlık Bakanı, sorumlulardan hesap soracak mı?” diye sordu.

Mardinoğlu istifasında soru işaretleri

TÜSEB Başkanlığı görevini yürüten Adil Mardinoğlu’nun 22 Temmuz’da attığı bir tweetle istifasını duyurduğunu ve yerli PCR test kiti tartışmasını hatırlatan Emir, “TÜSEB, Sağlık Bakanlığının tek firmadan alım yaptığı testin üreticisi Bioeksen’le birlikte çalışmıştı. Testlerin doğruluk oranı ile ilgili şüpheler ortaya çıkarken dört ay arayla aynı test kitinin 6 katı fiyat farkıyla alınıp alınmadığını sormuştuk. Ancak, Sağlık Bakanı halen bu iddiamızı yanıtlamadı. Dolayısıyla TÜSEB’de Adil Mardinoğlu’nun istifası ile ilgili de birçok soru işareti bulunuyor” diye konuştu.