Kanal İstanbul değerlendirme raporu

AKP iktidarının rant projesi Kanal İstanbul için TMMOB yayınladığı rapor ile “ 75 milyar lira toplam maliyet sadece kazı, nakliye ve depolama aşamasında kullanılacağını” açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2020
  • 11:30

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Kanal İstanbul Kazı, Patlatma, Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu” dün yapılan basın toplantısı ile açıklandı.

Açılış konuşmasını Maden Mühendisleri Odası İstanbul Genel Sekreteri Erşat Akyazılı yaptı. Açıklamada “Bilim ve tekniğe, doğa ve çevreye, toplum ve insana uygunluk kriterleri gerekli. Bu 3 kriter olmadan bizim onaylamamız mümkün değil” dedi. Açıklamanın devamında Akyazılı şunları ifade etti:

“Ya İstanbul ya kanal diyoruz. Belirli çıkar grupları ‘kanal’ diyor, toplumdan yana olanlar ‘İstanbul’ diyor. Çıkar grupları kendi çıkarları uğruna toplumu tehlikeye atmaktan çekinmiyor.”

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul hazırlıklarında sona geldiklerini açıkladığı için bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. TMMOB tarafından açılmış 5 dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken Cumhurbaşkanı'nın 'Kanal İstanbul'da sona gelindi' demesi hukuka müdahaledir, bu açıklamalar yanlıştır.

Hesaplama hataları yapılmıştır ve dolayısıyla maliyeti de hatalı hesaplanmıştır. Bu bir yanı. İkincisi bölgedeki 11 yıllık arazi değişimleri incelenmelidir. Türkiye pandemi ile mücadele ederken Kanal İstanbul için ayrılacak bir kaynak varsa bu kaynak çöken sağlık sistemine, pandemide mağdur olan işçilere, emekçilere, sağlık çalışanlarına ayrılmalıdır. Türkiye İzmir depremi ile birlikte bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar yakın olduğunu görmüştür. Böyle bir kaynak varsa İstanbul’u deprem güvenli hale getirmek için kullanılmalıdır.

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Makar ise hazırlanan raporu sundu:

“Sadece kanal kazı, nakliye ve depolama maliyetlerinin bile tüm kanal için belirtilen maliyetlerin üzerine çıkacağı açık bir şekilde görülmekte. Kanal İstanbul gibi uygulama ve sonuç aşamalarında çevresel, ekonomik ve politik büyük sorunlar ortaya çıkarabilecek bir projenin teknik detaylarının kamuoyundan saklanması ne mühendislik etiği açısından uygun ne de halkın bilgi edinme hakkı açısından. Halktan, bilim ve meslek insanlarından bilgi gizlemek suçtur.”

Maden Mühendisiler İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan konuştu. Atlıhan “Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.