Kabataş’taki rantsal projelere ilişkin açıklama

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, AKP hükümetinin İstanbul’un yapısını altüst ederek ve sermayeye rant alanları açarak yapmayı hedeflediği Kabataş Martı başta olmak üzere projelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2016
  • 16:33

AKP hükümetinin İstanbul’un yapısını altüst ederek ve sermayeye rant alanları açarak yapmayı hedeflediği projelere ilişkin TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki binasında gerçekleştirilen toplantıda, Mimarlar Odası İstanbul şubesi yöneticilerinden Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube sekreteri Akif Burak Atlar söz aldı.

Yapıcı: Projeler kente zarar veriyor

Kabataş’a yapılmak istenen projelere ilişkin konuşan Mücella Yapıcı, aynı alanda Kabataş Martı projesinin yanı sıra Galataport projesi, Kabataş-Mecidiyeköy metro hattı, Beşiktaş-Üsküdar arasında denizaltı yaya tüneli başta olmak üzere birçok proje olduğuna dikkat çekti. Yapıcı projelerin kente zarar vereceğini söyleyerek şöyle dedi: “Mesele martının kanadında değildir. Asıl olan kente verdiği zarardır. Mesele iskelelerin kapatılması, ulaşım hakkının engellenmesinden çok daha öte, teknik olarak son derece vahimdir. Durum bir mimari projenin martı ya da karga şeklinde olmasından çok daha vahimdir.”

Atlar: Kabataş iskelesi için yasal süreç tamamlanmadı

Toplantıda söz alan Arif Burak Atlar ise projelerin yasal süreçler tamamlanmadan hayata geçirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Kabataş’ta 28 Temmuz’da kapatılacağı söylenen ve 4 Ağustos’a ertelenen saha için devam eden sürece dair bilgi veren Atlar şu ifadeleri kullandı:

“Kabataş’a yönelik planlanan proje Koruma Kurulu tarafından onaylandığı takdirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkacak. Bu plan 30 gün sürede askıda kalacak ve biz İstanbulluların değerlendirilmesine sunulacak. Plan itirazlar değerlendirildikten sonra yürürlüğe girebilir. 28 Temmuz’da kapatılacağı söylenen ve daha sonra 4 Ağustos’a ertelenen Kabataş sahası için söz konusu yasal süreçler tamamlanmamıştır.”

Atlar bu projenin bilgilerine ve görsellerine ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin itirazına da yanıt verdi. Söz konusu görsellerin projenin mimarı Hakan Kıran’ın web sitesinden alındığını ifade ederek 2008 yılında onaylandığı söylenen proje hakkında 8 yıldır detayların gizlendiğine dikkat çekti. Atlar şöyle konuştu: “Bu görseller asılsızsa, 8 yıldır projenin asıl yüzünü İstanbullulara, meslek odalarına ve ilgili tüm kesimlere aktarmak İBB’nin birincil görevidir. Katılımcı demokrasinin en önemli araçları şeffaflık ve katılımcılıktır. Kabataş meydanı gibi önemli bir kamusal alanda herhangi bir projenin toplumsal kabul olmadan onaylanması dayatmacı bir anlayıştır.”