Diyarbakır’da 7 yıldır askeri mahkeme ve özel yetkili mahkeme arasında dolaşan JİTEM davası yine sahipsiz kaldı. Kürt illerinde uygulanan vahşetin sorumlularından olan JİTEM’in suçları mahkemeler aracığıyla bir kez daha üstlenilmemiş oldu.
Soruşturma özel yetkili savcılık tarafından bir zamanların JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın itirafları üzerine başlatılmıştı. Mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri savcılığa gönderdi. Ancak 7 yıl geçtikten sonra, “sanıklar asker olsa da suçların askeri olmadığına” kanaat getiren Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, verdiği görevsizlik kararıyla topu yeniden özel yetkili mahkemeye attı.
Aradan geçen 7 yıl içinde dava ile ilgili hiçbir işlemin yapılmamış olması JİTEM’in suçlarının sahiplenilmesini gösterdiği gibi, yurt dışında yaşayan Abdülkadir Aygan’ın iadesinin bir türlü yapılamamasının gerekçesi ise “yanlış başvuru” olarak açıklandı.
Bu dava sürecinde JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın itirafları ile kitaplaştırılan infazlar da soruşturma dosyasına girdi. Buna göre JİTEM tarafından işlenen 26 infaz ayrıntılarıyla ortaya çıkmış oldu: Mehmet Salih Dönen, Zahid Turan, Vedat Aydın, Talat Akyıldız, Harbi Arman, Musa Anter, Hasan Kaya, Metin Can, Mehmet Şen, Necati Aydın, Ramazan Keskin, Mehmet Aydın, Murat Aslan, İdris Yıldırım, Servet Aslan, Edip Aksoy, Mehmet Sıddık Etyemez, Ahmet Ceylan, Şahabettin Latifeci, Abdulkadir Çelikbilek, İhsan Baran, Fehti Yıldırım, Abdulkerim Zuğurli, Zana Zuğurli, İzzettin Acet, Mehmet Emin Kaynar... JİTEM tarafından katledilen isimlerden bazıları.
Ayrıca Aygan’ın itirafları doğrultusunda 16 kişinin ismi de belirlendi: “Tünay Yanardağ (Kurmay Albay), Aytekin Özen (Albay), Yüksel Uğur (Uzman Çavuş), Abdulkadir Uğur (Uzman Çavuş), Nuri Ateş (Astsubay), Mahmut Yıldırım (İstihbarat Grup Komutanlığı emrinde sivil memur). Hamit Yıldırım (Korucu). İtirafçı olup JİTEM’de tetikçilik yapan; Aziz Turan (Abdulkadir Aygan), Fethi Çetin (Fırat Can Eren), Kemal Emlük (Erhan Berak), Ali Ozansoy (Ahmet Turan Altaylı), Hüseyin Tilki (Hüseyin Eren), Sinem Erkal, Selahattin Görgülü, Cemil Işık ve Mustafa Deniz.”
Sadece bir dosya üzerinden açığa çıkan sınırlı bilgiler, yaşanan insanlık trajedisi için bir ipucudur. Ancak görülmektedir ki mahkemeler ipin bir ucu ellerinde olmasına rağmen gerisini takip etmemektedirler. Çünkü diğer uç sermaye devletine çıkmaktadır.
Kürdistan’da gerçekleşen işkenceler, infazlar, tecavüzler, toplu katliamlar hala o coğrafyanın kayıpları gibi aydınlatılmayı beklemektedir.