‘Jandarma istihbarat’ da Dink’in öldürüldüğü yerdeydi

Hrant Dink öldürüldüğü esnada, İstanbul Jandarma İstihbarat’ın da olay yerinde olduğu ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Kasım 2015
  • 10:18

Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan kamu görevlilerine dair iddianamenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iade edilmesi, soruşturmayı yeni bir boyuta taşıdı. Başsavcılığın iade gerekçesinde, İstanbul İl Jandarma İstihbarat’ın cinayet günü kamera kayıtlarında olay yerinde bulunduğu bilgisi de yer aldı.

Dink Ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, başsavcılığın istediği şekilde, iddianameden İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, dönemin İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ahmet İlhan Güler ve dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın çıkarılması durumunda iddianemenin meşruluğunun zedeleneceğini yineledi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileriyle ilgili soruşturmada Savcı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianamenin başsavcılık tarafından iade edilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, yeni ve kritik bilgiler de iade gerekçesiyle ortaya çıktı.

“Suç örgütü kurma”

Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre, başsavcılık tarafından gönderilen yazıda, soruşturmanın, eylemin suç örgütü kurularak işlendiğine dair birtakım delil ve emarelere ulaşılması üzerine, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı ile Trabzon ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında, “Suç örgütü kurma, kasten öldürme, ihmali surette ölüme neden olma, resmî belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma” suçlarından yürütüldüğü vurgulandı.

Daha önce hakkında kamu davası açılan sanık Ogün Samast ile suç ortaklarının, olay günü ve öncesinde istihbarat görevlilerince takip edildiğinin aktarıldığı yazıda, bu haliyle olayın işlenmesinde iştiraki olduğundan bahisle, bazı kamu görevlileri hakkında iddianame tanzim edildiği kaydedildi.

Kamera kayıtlarında jandarma tespit edildi

Olayın geçtiği yerde bulunan iş yeri kamera kayıtlarında, sanık Ogün Samast’a yardımcı-gözlemci ve takipçi olduğu düşünülen bir kısım şüphelilerle ilgili yapılan çalışmalara göre, bu kişilerin Trabzon ve İstanbul İl Jandarma personelleri olduğunun tespit edildiği belirtilen yazıda, örgütsel yapı içinde hareket ettikleri yönünde ciddi delil ve emare bulunan bu kişilerle ilgili evrakın soruşturma dosyasından ayrıldığı aktarıldı. Yazıda, diğer 25 kamu görevlisi şüpheliyle ilgili evrakın ise iddianameye bağlandığı anlatıldı.