İznik Gölü’nün talana açılmasına tepki

Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Şirketi için İznik Gölü kıyısının özel endüstri bölgesi ilan edilmesine karşı eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ağustos 2024
  • 09:30

İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısına yapılması planlanan yandaş Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine karşı eylem yapıldı.

Doğader Başkanı Murat Demir yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Buranın havasını, suyunu talan edenlere karşı mücadele ediyoruz. Arkamızda Kargil Fabrikası var. Tarihe kara leke olarak yazıldı. Mahkeme kararları yok sayıldı. Bugün de İznik Gölü’nü talan ettirmek istiyorlar. İznik Gölü artık sanayi baskısını kaldırmıyor. Az ileride Gemlik’ten yüz ton su çekiliyor. Gölünü besleyen su kaynakları sömürülüyor. Biz İznik Gölü’nü savunmaya devam edeceğiz.” 

Ardından Av. Erol Çiçek, bölge hakkında hukuki bilgiler verdi ve şunları dedi:

“Anayasının tanınmadığı, hukukun olmadığı bir ülkede hukuk adına konuşmak abes kaçıyor. Albayrak Holding’in bu davası ilk değil 2017 yılında da çevre düzeni plan değişikliği yapıldı ve ÇED tarafından olumlu talep verildi. Bugün bunun devamını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu bölge özel endüstri bölgesi ilan edildi. Daha önce Asil Çelik ve Göktaş fabrikası içinde bu kararlar verildi. Kapsam dışı tesisler ilan edilirken, özel endüstri bölgesi yargılanma devam ederken ilan edildi. İznik Gölü, stratejik su kaynağı olmasına rağmen bu yapılıyor. Toprak koruma kanunu, 1/100 binlik plan paspas ilan edildi. Bölge sanki organize sanayi bölgesi gibi davranılıyor. Bölgeden bu tesisler uzaklaştırılması gerekirken, daha çok tesis yapılıyor. Bölge bu sanayi baskısını kaldıramayacak şekilde yoğunlaştırılıyor. Yeni tesisin yapılması bu alana yasaktır. Burası sulak alanda kaldığı için bölgede böyle fabrikalar yapılması yasak ilan edilmiştir. Gölün şu anki su seviyesi 83.10 civarındadır. İznik Gölü suyu hızla kirleniyor. Ağır metal kirliliği, tarımsal zirai ilaç kirliliği de vardır. Orhangazi ve İznik ovası yeraltı suyu işletme sahası ilan edilmiştir. Hangi suyu toplayacaklar merak ediyor.”