İzmir’de savaşa karşı eylem

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşı protesto ederek, “Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mart 2022
  • 21:15

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını protesto etmek için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan eylemde “Savaşa hayır daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan silahlar sussun!” yazılı pankart taşındı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emperyalist güçler arasındaki hegemonya ve paylaşım kavgasının, yayılmacı politikaların bir coğrafyayı daha fiilen savaş alanına çevirdiğini söyledi.

“Savaş tüm dünya halklarını tehdit ediyor”

Ukrayna üzerinde giderek tırmandırılan krizin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile savaşa dönüştüğünü belirten Sarı, yedinci gününde savaşın şimdiden sivil yerleşim alanlarının tahribine, yaralanmalara, ölümlere, göç dalgasına, yaşama dair her şeyin yıkımına yol açtığını kaydetti. “Çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamayan NATO'nun, Rusya’ya karşı kuşatma, yayılma ve genişleme stratejisi uygularken Rusya'nın da eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirdiğini ve dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirdiğini” söyleyen Sarı, şöyle devam etti:

“Bu savaş sadece Ukrayna’yı değil, tüm dünya halklarını tehdit ediyor. Bu savaş halkların değil, emperyalist devletlerin, kapitalistlerin savaşı. Savaş halklar için ölüm, yıkım, acı, gözyaşı demektir. Savaş bütün yaşamını bir çantaya sığdırmaya çalışıp yurtsuzlaştırılmak demektir. Savaş işsizlik, yoksulluk, açlık demektir; sömürünün, baskının, şiddetin artmasıdır. İnsanın en temel hak ve özgürlüklerinin, hukukun, adaletin hiçe sayılmasıdır savaş. Ekolojik yıkımdır; doğanın, canlıların yok edilmesidir. Savaş emeğin haklarının yok edilmesi, halkın ekmeği küçülürken silah tüccarlarının, zenginlerin daha da zenginleşmesi demektir. Savaşın kaybedeni, en büyük bedeli ödeyeni halklar iken bir avuç kapitalist karına kar katar.”

Savaşı durdurmak için geç olmadığını söyleyen Sarı, Rusya'nın saldırılarını durdurması, NATO'nun silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Sarı, son olarak “ABD’nin emperyalist saldırganlığına, NATO üzerinden uyguladığı genişleme politikasına ve Rusya’nın yayılmacılığına da karşı çıkıyoruz. Bugün bu topraklarda tek adam rejimine, emek sömürüsüne, siyasal İslamcı faşizme karşı eşitlik, özgürlük için emek ve demokrasi mücadelesi verenler olarak emperyalizme, gericiliğe, savaşa karşı mücadeleyi birleştirmek ve büyütmek sorumluluğunu taşıyoruz” diyerek emekten ve demokrasiden yana herkesi emperyalizme, savaşa karşı tutum almaya çağırdı.

“Savaşa hayır barış hemen şimdi!”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek!” ve “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasının okunmasının ardından sona erdi.