İzmir’de LGBTİ+’lara saldırı

Ege Üniversitesi’nde yapılacak Onur Pikniği gericilerin hedef göstermesiyle iptal edildi. Ardından İzmir Barosu önünde yapılmak istenen basın açıklamasına da polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Haziran 2023
  • 19:30

Ege Üniversitesi öğrencileri, 2 Haziran’da 2. Onur Ege Pikniği gerçekleştireceklerini duyurmuştu. Öğrenciler tarafından yapılan duyuru; TGB, TÜGVA, Yeniden Refah Partisi, Büyük Aile Platformu, Birkonfed genel başkanı ve diğer güruhlar tarafından hedef gösterildi.

Pikniğin yapılacağı kampüse gerici bir grup gelirken öğrenciler can güvenlikleri nedeniyle pikniği ertelemek zorunda kaldı. Hedef gösterilmeye karşı İzmir Barosu önünde basın açıklaması düzenlemek isteyen öğrencilere bu kez de polis biber gazı ile saldırdı.

Baro önünde polis saldırısı

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Zöhre Dalkıran, polis ile görüşerek Baro önünde açıklamanın yapılabileceğini vurguladı.

Ardından polis ellerinde LGBTİ+ bayrakları olan öğrencilere saldırdı. Saldırı sloganlarla püskürtüldü ve basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, seçim süreci boyunca iktidarın LGBTİ+ları düşmanlaştırıcı politikalar izlendiği belirtilerek seçim sonunda iktidarın ilk işinin de LGBTİ+ları hedef göstermek olduğu vurgulandı.

Onur ayının gelmesiyle her sene olduğu gibi bu sene de Ege Üniversitesi’nde onur pikniği düzenlenmek istendiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Vatan Partisi’nin gençlik yapılanması olan TGB, TÜGVA, Yeniden Refah Partisi, Büyük Aile Platformu, BİRCONFED genel başkanı ve cihatçı ve faşist çeteler tarafından sosyal medya üzerinden açık bir şekilde saldırıya uğrayacağımıza dair tehdit edildik. Bunun üzerine, bize ve pikniğimize gelebilecek herhangi bir zararı önlemeye yönelik tüm Ege Üniversitesi bileşenlerini sorumluluk almaya davet ettik. Bilimsel bir kurum olan ve Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisi olan Ege Üniversitesi, hukuk dışı olan bu hedef göstermelerle ilgili tek bir açıklama dahi yapmadı ve bizim güvenliğimizi sağlamak için hiçbir önlem almadı. Ardından Ege Üniversitesi rektörlüğünün pikniği yapmamıza izin vermeyeceğini öğrendik.”

Polislerin ise faşistlerle iş birliği yaptığına dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Varoluşlarımıza ve hayatlarımıza sapkınlık, ABD propogandası diyerek kriminalize edemezler. Biz LGBTİ+’lar olarak işte, okulda, mecliste, kampüste, sokakta ve yaşamın her alanında vardık, varız, var olmaya devam edeceğiz! Nefrete inat yaşasın hayat!”

Eylemde “Vardık, varız, var olacağız”, “Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Nefrete inat, yaşasın hayat”, “Alışın, barışın, buradayız, gitmiyoruz” sloganları atıldı.

“Baroya saldırı kabul edilemez”

İzmir Barosu bir açıklama yaparak polis saldırısına tepki gösterdi. “İzmir Barosu’na yapılan saldırı kabul edilemez” başlıklı açıklamada avukatların da biber gazından etkilendiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İzmir Barosu Özgür Kürsüsü, İzmir'deki tüm yurttaşların düşünce ve ifade özgürlüklerini sonuna kadar kullanabilecekleri, hak arayışlarını dile getirebilecekleri sembol niteliğinde bir buluşma noktasıdır ve İzmir Barosu merkez binası sınırları içindedir. Baromuza, meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza yönelik bu saldırıyı lanetliyor ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı bildiriyoruz.”