İzmir’de hasta tutsaklar için eylem

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsaklar için eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Aralık 2018
  • 16:05

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2018 yılının son haftasında bir kez daha hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.00’te Sümerbank önünde bir araya gelen İHD ve insan hakları savunucuları basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

İHD adına yapılan açıklamada, hapishanelerde hasta mahpusların durumunda olumlu herhangi bir iyileşme olmadığı ifade edilerek hapishane koşullarının hastalıkları arttırdığına dikkat çekildi. Koğuşlarda yatacak yer bulunamaması, bireysel kullanılan malzemelere ulaşmada yaşanan sıkıntılar gibi durumların mahpusların hastalığa yakalanmalarını kolaylaştırdığı belirtildi.

“Hastalığa yakalanan mahpusların tedaviye ulaşmalarında da, daha önceki haftalarda da belirttiğimiz gibi, birçok sorun yaşanmaktadır. Bu sorunların çoğu ya mevzuattan ya hapishane idarelerinin keyfi yaklaşımından ya da ATK kararlarının yanlılığından kaynaklanmaktadır” ifadeleriyle süren açıklamada, tutukluların durumunun daha da kötüye gittiği, bazı hastalar tedavi edilmedikleri için ölüme terk edildiği söylendi.

Basın açıklamasının devamında, Ege Bölgesi hapishanelerindeki beş hasta mahpustan Şakran T4’ten Ömer Mutlu, Kırıklar F1’den İbrahim Yağız, Kırıklar F1’den Ferdi Tayfur, Ödemiş T’den Şiyar Aydemir, Kırıklar F2’den Fırat Yağmakan’ın hepatit B hastası olduğuna dikkat çekildi. “Fırat Yağmakan’ın aynı zamanda hemoroit rahatsızlığı var. Kasık fıtığı, kalça kemiğinde teşhis konulamamış ağrılı bir hastalığı olan Fırat, çeşitli hastalıklar nedeniyle 5 kez ameliyat olmuştur” denilen açıklamada, hapishane idarelerinin keyfi tutumlardan vazgeçmeleri, genelgelerin düşman hukuku değil de insan onuruna göre hazırlanması ve özel hastanelerin verdiği raporların kabul edilmesi talepleri sıralandı.

Son olarak unutulmasın ki eğer biz ses çıkarmazsak hasta mahpuslar ölmeye ve hastalıklarından dolayı işkence çekmeye devam edecek diyerek basın açıklaması bitirildi. Ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir