İzmir'de gerici eğitim müfredatına karşı kitlesel eylem

İzmir’de Müfredata Hayır Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kitle, 11 Haziran günü saat 18.30'da Konak YKM önünden Eski Sümerbank önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Haziran 2024
  • 06:56

Saray iktidarının topluma dayattığı gerici saldırılardan birisi olan yeni eğitim müfredatı İzmir'de gerçekleştirilen kitlesel bir eylemle protesto edildi. Sendikalar, dernekler ve siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturdukları Müfredata Hayır Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kitle, 11 Haziran günü saat 18.30'da Konak YKM önünde toplandı.

"Laik, bilimsel, demokratik eğitime karşı bu müfredatı reddediyoruz" pankartının açıldığı eylemde gerçekleştirilen ajitasyon konuşmalarında, taşınan dövizlerde ve atılan sloganlarda AKP-MHP iktidarının topluma dayattığı gerici karanlık, eğitim sistemine dayatılan gerici, antibilimsel yaklaşımlar ve karanlığa karşı mücadele vurguları öne çıktı.

Polisin uzun süre barikat kurarak yürüyüşün başlamasına engel olduğu eylemde bu tutum sloganlarla protesto edildi. Ardından barikatın açılmasıyla kitle Eski Sümerbank önüne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Uzun bir süredir kaba yasakçı bir tutumla eylem ve etkinliklere kapatılan Konak Saat Kulesi ve İzmir Valiliği’nin önünden geçilerek eylem alanına ulaşıldı.

Gerici eğitim müfredatının geri çekilmesi talebiyle oturma eylemi gerçekleştirildi. Daha sonra veli ve eğitim derneklerine söz verildi. Ardından basın açıklamasına geçilerek, hazırlanan ortak metin okundu. AKP'nin topluma dayatmak istediği gerici karanlık vurgulanarak eğitim müfredatının hazırlanışı, içeriği teşhir edildi. Okulların tarikat ve cemaatlerin örgütlenme merkezleri haline getirilmek istendiği belirtilerek, laiklik karşıtı, anti bilimsel, sermayenin ihtiyaçları gözetilerek atılan bu adımdan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı. Karanlığa karşı mücadeleyi güçlendirme ihtiyacı vurgulandı.

BDSP ve İEKK'nin da dövizleriyle katıldığı eylem, sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir