İzmir Barosu üyeleri basın toplantısı yaparak deprem bölgesine giden heyetin tespitlerini ve yapılacak işlemleri aktardı.
İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, depremden etkilenen 10 ilin barosunun sesini duyurmak istediklerini belirterek, “Artık birlikte bir şeyleri çözmek zamanı. Çünkü devletin yetersizliği kendini bölgede gösterdi” dedi.
İlk olarak Osmaniye’ye gittiklerini ve orada da ciddi bir yıkımın olduğunu aktaran Yılmaz, AFAD’ın koordinasyonsuzluğuna dikkat çekti.
Osmaniye’nin ardından İskenderun’a geçtiklerini ve burada enkaz kaldırma çalışmalarının çok yeni başladığını söyleyen Yılmaz, akabinde Antakya ve Antep illerine gittiklerini ve bölgede çalışmaların çok yetersiz olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Arama kurtarma faaliyetleri o kadar yetersiz ki hala ulaşılamayan enkazlar, girilmeyen sokaklar var. Bu eksikliğin en önemli sebeplerinden biri ekipman ve personel yetersizliği. AFAD’ın, İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarının daha koordineli davranması gerekir. Bunun yanında bölgede işkence, kötü muamele var. Sağlık sorunları barınma sorunları ve iletişim sorunları var.”
Hak ihlallerinin sadece kötü muamele ve işkenceden ibaret olmadığını belirten Yılmaz şunları belirtti:
“Haberleşme hakkı engellendi. Depremzedeler kendi yakınlarıyla haberleşemediler, devlet yardım isteyecekleri alanları kapattı. Depremzedelerin sağlık hakkı ihlal edildi. Kamu binaları zarar gördü, hastaneler zarar gördü. Ulaşım, barınma hakkı ihlal ediliyor. Çadır ve konteynerlar yetersiz. Bir diğer hak ihlali ise ayrımcılık. Din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin yardım gitmesi gerekirken bölgede nefret söylemi arttı ve bu nedenle işkence ve kötü muamele baş gösterdi.”
Hak ihlallerinden birinin de adli işlemlerle ilgili olduğunu dile getiren Yılmaz şöyle devam etti:
“Birçok cumhuriyet savcısı, hâkim yakınlarını kaybetti; adliyeler yıkıldı. Özellikle 4 ilde tüm işlemler durdu. Bakanlık çalışmalar yapmak üzere birçok ilden savcı görevlendirmesi yaptı. Pazar günü, 4 Cumhuriyet başsavcısı yardımcısı ile birlikte 26 Cumhuriyet savcısı İzmir’den görevlendirildi. 30 Cumhuriyet savcısı şu an Hatay’da. Görevlendirmeler 1 hafta sonra yapıldı. Biz de 20 avukattan oluşan grubu, Hatay’a göndereceğiz ki hala orada olan avukat arkadaşlarımız var, çalışmalarımız sürecek.”
Belli alanlarda İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve Büyükşehir Belediyesi ile de bazı çalışmaların yapılacağını belirten Yılmaz “Artık birlikte bir şeyleri çözmek zamanı. Çünkü devletin yetersizliği kendini bölgede gösterdi” dedi.