İTÜ’de eylem: Akademi susturulamaz! Deprem bölgesiyle dayanışmayı sürdüreceğiz!

İTÜ’de yeniden yapılaşma kararına karşı yayınlanan bildiri sonrasında erişim engeli ve Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu'nun görevden alınmasına karşı açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Nisan 2023
  • 15:30

İTÜ’de yeniden yapılaşma kararına karşı yayınlanan bildiri sonrasında erişim engeli ve Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu'nun görevden alınmasına karşı açıklama yapıldı. “İTÜ Bileşenleri” tarafından Taşkışla Kampüsü’nde yapılan eylemde “Akademi susturulamaz! Deprem bölgesiyle dayanışmayı sürdüreceğiz!” denildi.

Açıklama boyunca “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek”, “Depremi unutma unutturma”, “Akademi susturulamaz” sloganları atıldı.

Eylemde Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi söz aldı. Konuşmada üniversiteler adına utanç duyulan uygulamalardan söz edildi ve şunlar ifade edildi:

“Özgür düşüncenin yuvası olması gereken üniversitler baskı, sansür, korku, cezalandırmanın yuvası haline getirildi. Üniversiteler dört duvar arasından oluşan mekanlar değildir. Kamusal mekanlardır, eleştirinin bir görev olduğu yerlerdir. Şehir Bölge Planlama öğretim üyelerimiz kamusal görevleri gereği, yapmaları gerekeni yapmışlardır.”

“Bu suça ortak olmayanları cezalandırmaya çalışanları protesto ediyoruz” denilen konuşmada üniversitelerin iktidarın arka bahçesi olması eleştirildi.

Konuşmanın ardından İTÜ bileşenleri adına açıklama okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“24 Şubat günü Resmi Gazete’de olağanüstü hal kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesine yönelik deprem bölgesinde bilimsel ve toplumsal yanı düşünülmeden, ivedilikle yeniden başlanan yapılaşmaya karşın İTÜ Şehir ve Bölge Planlama akademisyenleri tarafından bir bildiri yayınlandı…

“Bildirinin yayınlanmasından 2 gün sonra bölümün sitesine İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından erişim engeli getirildi ve bildiri kaldırıldıktan sonra tekrar erişime açıldı. Salı günü ise üzülerek öğrendiğimiz üzere bölüm başkanımız görevden alınmış ve hakkında soruşturma açılmıştır.”

Deprem süresince İTÜ öğrencileri ve hocalarının dayanışma faaliyetleri ifade edilen açıklamada talepler şu şekilde ifade edildi:

“-Bölüm başkanı hocamızın görevine iade edilmesi ve soruşturmanın geri çekilmesi

-Karar mekanizmalarına üniversite bileşenlerinin dahiliyetinin sağlanması

-Üniversite bileşenlerinin iradesini bastırmaya yönelik baskı ve yasaklamaların son bulması.”