Seyît Rıza ve arkadaşları, idam edilişlerinin 85’inci yılında Kadıköy’de eylem yapıldı.
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) ve Dersim Araştırmaları Merkezi’nin (DAM) çağrısı ile yapılan eylemde “Hiçbir şeyi unutmadık. Hiçbir şeyi affetmedik” pankartı taşındı.
Katliamın Dersimlilerin belleğinde tesellisi olmayan ve kabul edilemez bir yara olarak günümüzde dahi kanamaya devam ettiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki başta Seyid Rıza olmak üzere kanaat önderlerimiz, Alîyê Mirzê Silî, Fındık Ağa, Hesen Ağa, Hesenê Îvraîmê Qijî, Resik Uşen ve Uşenê Seydî’ yi hileyle katlettikten sonra devlet, başsız ve çaresiz kalan Dersim Halkına karşı eşine az rastlanılır bir kırım, müsadere ve saldırganlıkla tartışmasız bir tertele uygulamıştır.
4 Mayıs 1937 bakanlar kurulu kararıyla Dersimde köy boşaltmaları ve sürgünler başlatılmış; direnenler yakılıp, bombalanmış; çocuklar, bilhassa da kız çocuklar ailelerden kopartılarak başta subay olmak üzere Türk ve Sünni ailelere kültürel kıyım için evlatlık verilmişlerdir.
Tektipleştirici devlet iradesi, 1937’den başlayarak Dersim kimliğini yok etmeye çalışmış ve bunu başarabilmek için de yerel önderliklerin imhasına yönelmiştir.”
Dersim’de gerçekleştirilen soykırımın başlıca sorumlusunun ırkçı ideoloji olduğuna dikkat çekilen açıklamada günümüzde de aynı uygulamaların sürdürdüğü belirtildi.
Ortak mücadele çağrısı yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:
“*Arşivler Açılsın.
*Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.
*Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın.
“Dersim” ismi iade edilsin.
*Dersim halkından özür dilensin.
*Dillerimize ve inancımıza özgürlük tanınsın.
*Dersim’de Ekolojik ve Kültürel tahribata yol açacak projeler iptal edilsin.
*Eşit yurttaşlık hakkımız tanınsın.”