İstanbul’da Onur Yürüyüşü’ne polis ablukası ve saldırı

Valilik yasağını tanımayan kitleler Onur Yürüyüşü için Mis Sokak’ta toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama sonrası yürüyüşe geçen kitle polisin saldırısıyla karşılaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2018
  • 17:22

İstanbul Valiliği’nin 16. Onur Yürüyüşü’nü yasaklamasının ardından bugün polis de Taksim’i abluka altına aldı.

Polis İstiklal Caddesi üzerini ve caddeye çıkan tüm sokak başlarını abluka altına aldı. Galatasaray Meydanı’nın ona yakın otobüs, TOMA ve zırhlı araçla karakola çevrildiği görüldü.

Onur Haftası Komitesi’nin çağrı yaptığı saat 18.00’e doğru gelirken kitlenin toplandığı Mis Sokak ve yakınındaki tüm sokaklar da çembere alındı. Valiliğin yasağını tanımayarak burada toplanan kitle sloganlarla bekleyişini sürdürdükten sonra basın açıklaması yapıldı.

“Valilik ayrımcılık yaparak suç işledi”

“Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayarak suç işledi. Valiliğin kararı var olan nefretin bir parçasıdır ve meşru değildir” denilen açıklamada, yasak kararında gösterilen “güvenlik” bahanesine karşın, 13 yıl boyunca Onur Yürüyüşleri yapıldığı hatırlatıldı. “Bu barışçıl yürüyüşlerin aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi” ifadeleriyle süren açıklamada, Tekirdağ Hapishanesi’nde tutuklu olan ve 26 gün önce ölüm orucuna başlayan Buse isimli trans kadın selamlandı.

Ara sokaklarda yürüyüşe polis saldırdı

Ardından kitle, Onur Haftası Komitesi’nin “tüm ara sokaklarda açıklamayı okuma” çağrısı doğrultusunda diğer ara sokaklara doğru yürüyüşe geçti.

Bir süre sonra polis, biber gazı ve plastik mermilerle saldırıya geçti. İstiklal Caddesi’ne çıkmaya çalışanlar da polisin saldırısına uğradı. Saldırılarda gözaltılar olurken, polis kitlenin tekrar toplanmasını önlemeye çalıştı.

Gün boyu polis ablukası

Gün içerisinde de İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda abluka sürerken, renkli kıyafet, şort giyen kişiler, polisin “Buradan gidin” dayatmalarına ve baskılara maruz kaldı, pek çok kişiye GBT dayatmasında bulunuldu.