İstanbul’da “barış mitingi” gerçekleşti

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda “barış mitingi” gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Eylül 2017
  • 17:53

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun örgütlediği “Barış, Özgürlük, Adalet, OHAL’e hayır, KHK’ler iptal edilsin” şiarlı miting Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda gerçekleşti.

Direnişçi kamu emekçileri de mitingde

Mitinge katılmak için gelen kitle, saat 13.00’ten itibaren Dikilitaş durağında kortejler halinde sıralanırken kurumlar burada pankartlarını açtı. En önde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu “Darbelere, OHAL’e, savaşa hayır. Barış hemen şimdi” pankartıyla yürürken, arkada da siyasi parti ve örgütler yer aldı.

Yürüyüş boyunca “Savaşa hayır barış hemen şimdi!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Nuriye, Semih yalnız değildir!” sloganları atıldı. HDP pankartı ile yürüyen kitle, bunların yanı sıra Rojava ve Abdullah Öcalan’la ilgili sloganlar da attı. KESK kortejinde, ihraç edilmelerine karşı İstanbul’un iki yakasında direnişte olan kamu emekçileri de yer alırken emekçiler “AKP’nin memuru olmayacağız!”, “KHK’lar gidecek biz kalacağız!” sloganlarını haykırdı.

Üç arama noktası ve polis dayatmaları

Toplanma noktasından alana girilene kadar üç arama noktasından geçilirken, polis arama noktalarında pankartların içeriği ve yayınlar “kontrol” edildi. Polis, tutuklu HDP milletvekillerinin fotoğraflarını yasaklamaya kalkışırken alana bu maskelerle girenler oldu. Kimi pankartların sopalarına da polis tarafından el kondu. Yürüyüş güzergahı da bir noktadan sonra demir bariyerlerle tamamen yalıtılırken çevreye konuşlandırılan TOMA’lar dikkat çekti.

Yaklaşık 700 civarındaki kitlenin alana girişiyle 15.30’da miting programı başlatıldı. Kitlenin selamlanmasının ardından devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Sahnedeki ekranda OHAL, KHK’lar, barış, siyasi tutsaklar üzerine görseller yer alırken tutuklu milletvekillerinin adları sayılarak “Burada!” denildi.

“Savaş faturalarını ödemeyeceğiz”

Grup Munzur’un sahne almasının ardından mitingin basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe olarak Özge Akman ve Hunav Altun tarafından okundu. “Savaş faturalarını ödemeyeceğiz” başlıklı açıklama, Hitler Almanya’sının Polonya’yı işgal ederek İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ün daha sonra Dünya Barış Günü ilan edildiğine değinilerek başladı. Savaş ve saldırganlığın arttığı, gerici çeteler eliyle Ortadoğu’nun kan gölüne çevrildiği belirtilen açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle iktidarın yönelttiği saldırılara değinildi. Açıklama “Barış için mücadele” çağrısıyla son erdi.

İhraç edilen akademisyenlerden Özgür Müftüoğlu, yaptığı konuşmada güncel baskı ve zorbalığa değindi. İhraçlar, HDP/DBP’ye dönük tutuklama ve belediyelere kayyım atamaları, doğa talanı, işçi sınıfına dönük hak gaspı yasaları, iş cinayetleri üzerinde duran Müftüoğlu, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da dikkat çekti.

Nurcan Değirmenci’nin sahne almasının ardından ise mitingi düzenleyen kurum temsilcileri sahneye çağrılarak kitle selamlandı. Miting Ayşe Erzak’ın konuşmasıyla sürerken, konuşmada sermaye egemenliği altında dil, mezhep ve kimliklerin ezilmesinden bahsedildi.

Mitingde HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de sahneye çıkarak tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Edirne F Tipi Hapishanesi’nden gönderdiği mesajı okudu. Mesajında kitleyi selamlayan Demirtaş, güncel bir ihtiyaç olduğunu belirttiği “barış için mücadele” çağrısı yaptı. Mesajın ardından sözlerini sürdüren Önder güncel saldırılara, hukuksuzluklara değinerek iktidarı eleştirdi.

Önder’in ardından miting Bandista’nın seslendirdiği ezgilerle devam etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul