Akdeniz'de 10 yıldır etkisi artan kuraklığın en büyük nedenlerinin şehirleşme, sera gazı etkisi ve ağaç kesimleri olduğu vurgulanıyor. Uzmanlara göre hortumlar da aynı sebeple ortaya çıkmaya başladı ve devam edecek.
Hürriyet gazetesi muhabiri Razi Canikligil, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) bağlı Maryland Eyaleti, College Park şehrindeki Ulusal Hava ve İklim Tahmini Merkezi'ne giderek İstanbul’u etkileyen hava değişimleri hakkında yorumlarını aldı.
Uzmanlar, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın uydularına bağlanarak İstanbul üzerindeki hortumun fotoğrafını çıkardı. Fotoğrafı yorumlayan yetkililer küresel ısınmanın etkisini, özellikle Akdeniz çevresindeki hava kirliliği, kömür gibi fosil yakıtların kullanılmasıyla atmosferi ısıttığını yeşil alanların azalmasıyla da havada karbondioksit artarken İstanbul üzerindeki nemli havanın, soğuk hava kütlesiyle birleşmesinin bu hortumları oluşturdiğini aktardılar.
Uzmannlardan uyarı: Yağmur azalacak şiddeti artacak
Uydudan 2 Ağustos’ta İstanbul’da meydana gelen hortumu gösteren ABD Ulusal Hava ve İklim Tahmini Merkezi uzmanları, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesindeki aşırı sıcakların daha da artacağını belirtti. Meteoroloji Uzmanı Marty Hoerling, ‘şehirleşme, yeşil alanların yok edilmesi ve atmosferi ısıtan sera etkisi yaratan gazların kullanımının giderek artmasına neden olan insan etkileri’ nedeniyle yağmur sayısının azalacağını ancak çok şiddetli yağmurlar olacağını vurguladı.