İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda ilk gün

İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu’nun ilk günü adayların ve destekçilerinin konuşmalarıyla geçti. Genel kurul, protestolara ve protestocu avukatlara yönelik faşist saldırı girişimine sahne oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ekim 2018
  • 21:17

İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu’nun ilk günü geride kaldı. Adayların ve destekçilerinin konuşmalarıyla geçen genel kurulda, protestolar yaşanırken protestoculara faşist saldırı girişimi oldu.

Haliç Kongre Merkezi’ndeki genel kurulda ilk olarak divan kurulu oluşturuldu. Divan başkanının açılış konuşması sonrası baro başkanı ve İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan yine aday olan Mehmet Durakoğlu konuşma yaptı. Durakoğlu, konuşması sırasında Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) grubunun protestosuyla karşılaştı. ÖDAV grubundan avukatlar “Savunmada taviz çok çünkü siz varsınız” yazılı dövizlerle salona girerken, salonda da alkışlarla Durakoğlu protesto edildi.

Av. Kavili: Sorunlarımıza sırtını dönenlere saygı duymayacağım

Durakoğlu’nun ardından geçtiğimiz haftalarda katıldığı duruşmada gözaltına alınıp tutuklanan avukat Ömer Kavili söz aldı. “Kahrolsun avukatlar” diyerek söze başlayan Av. Kavili, “Mahkemelerde konuşturulmuyoruz, müvekkillerimiz ile askerler izin vermeden konuşamıyoruz. Savcının katibi ile görüşemiyoruz” diyerek avukatlar üzerinde baskılara dikkat çekti. Avukatların yanında yer almayan baro yönetimini protesto eden Av. Kavili, “Avukatın sorunlarına sırtını dönen hiçbir başkana saygı duymayacağımı buradan açıklıyorum. Kahrolsun avukatlar” vurgusu yaptı.

Genel kurulda ÖDAV adayı Av. Eren Keskin “Mahmut Esat Bozkurt hukukunu tartışmaya açmak istiyoruz” vurgusu yaptığı konuşmada, tüm kimliklerin eşit olarak yönetime katıldığı bir coğrafya özleminde olduklarını dile getirdi. Av. Keskin konuşmasında, Cumartesi Anneleri’ne yönelik baskılara, HDP’li vekillerin ve insan hakları savunucularının tutuklanmasına değinerek bunlara sessiz kalan İstanbul Barosu’nu eleştirdi. Keskin, hukukçu akademisyen İbrahim Kaboğlu’nun ihraç edilmesinde rol alan Baroda Değişim ve Gelişim Hareketi’nin başkan adayı Prof. Dr. Talat Canbolat’a seslenerek “Meslektaşlarınızı üniversitelerden ihraç eden bir siyasi zihniyetin temsilcisisiniz” diye konuştu.

Saldırı girişimi: “Faşizme karşı omuz omuza!”

Daha sonra konuşmaların devam ettiği genel kurulda, Canbolat kürsüdeyken avukatların protestosuyla karşılaştı. Canbolat’ı yuhalayan avukatlar, ayrıca tutuklu avukatların fotoğraflarının olduğu dövizler açıldı. Bunun üzerine Canbolat’ın destekçileri avukatlara saldırmaya kalkınca bir süre gerginlik çıktı. Avukatlar saldırıya “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla karşılık verdi.

Sonrasında konuşma yapan bağımsız adaylardan Av. Fikret İlkiz “yargı bağımsızlığı” ve hukukun ayaklar altına alınması üzerinde durdu. İhraç edilen akademisyenlerle ilgili de konuşan İlkiz, “Ben hepsinin avukatıyım” dedi. Gözaltında kaybetmelere ve katillerin korunmasına değindiği konuşmasında “Cezasızlık bu ülkenin kaderi değildir” diyen İlkiz, “Bu ülkenin geçmiş acılarını ve bu ülkeyi karanlıklara bilerek ve isteyerek sürükleyenlerin yaptıklarını unutmadan yapacağız her şeyi” ifadelerini kullandı.

Bağımsız adaylardan Av. Çiğdem Koç da Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi anarak başladığı konuşmasında adalet mücadelesine devam eden Türkan Elçi’ye selam gönderdi. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın ve tüm tutuklu avukatların sesini genel kurula taşıyan Av. Koç, tüm tutuklu avukatlara selam gönderdiğini ifade etti.

Genel kurulun devam ettiği sırada avukatlar dışarıda kurdukları standlarda da faaliyetlerini sürdürdü, broşürler dağıtarak kendi tanıtımlarını yaptı. Ayrıca tutuklu 3. havalimanı işçileri için de stand açıldı. Tutuklu işçilerin ve sendikacıların serbest bırakılması için imza toplandı. Tahir Elçi’nin ve tutuklu avukatların fotoğrafları da salonun farklı yerlerine asıldı.

Konuşmalarla sona eren genel kurulun ikinci gününde baro başkanlığı ve yönetimi için oy verme işlemine geçilecek. Başkan adayları gruplarıyla birlikte şu şekilde: Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu - Eren Keskin, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu - Mehmet Durakoğlu, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu - Hasan Kılıç, Avukat Hareketi - Başar Yaltı, Avukat Hakları Grubu - Gökhan Ahi, Baroda Değişim ve Gelişim Hareketi - Talat Canbolat, Milliyetçi Avukatlar Grubu - Kaptan Yılmaz, Ortak Hedef Platformu Grubu - Cem Kaya Karatün ile Bağımsız adaylar Fikret İlkiz ve Çiğdem Koç.