İstanbul 1 Mayıs Platformu’ndan Çapa’da eylem

1 Mayıs eylem ve etkinlikleri kapsamında Çapa’da İstanbul Tıp Fakültesi girişinde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2020
  • 13:37

İstanbul 1 Mayıs Platformu, Çapa’da İstanbul Tıp Fakültesi girişinde 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

“Evde açlık, işte salgın! Kahrolsun kapitalizm, yaşasın 1 Mayıs! Bijî yek gûlan!” pankartı ile gerçekleştirilen eylemde basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesinde salgın koşullarına rağmen 1 Mayıs’ta mücadelenin yükseltildiği ifade edildi ve haftalık 1 Mayıs eylem programı aktarıldı. Konuşmanın devamında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri ve ‘77 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenler anılarak saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından TTB adına konuşma gerçekleştirildi. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu ve hayatını kaybeden sağlık emekçileri anılarak başlayan TTB konuşmasında koronavirüs salgınının dünya ölçeğinde etkisinden bahsedildi. 1 Mayıs’ın gerçekleştirildiği koşullar aktarıldı. Mücadeleye devam edileceği belirtilerek “1 Mayıs’ı her yerde fabrikalarda, evlerde, hastanelerde kutlayacağız” denildi.

Konuşmanın ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklama da “Kapitalist sömürü yağma düzenine karşı yaşasın 1 Mayıs işçi sınıfın birlik, mücadele ve dayanışma günü” denilerek kapitalizm teşhir edildi. “Koronavirüs salgını koşullarında üretim devam ettirilerek, işçi ve emekçiler ölüme terk edildi” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada kadınların yaşadığı sorunlar üzerinde duruldu. AKP iktidarının rant ve talan politikaları devam ettiği vurgulanarak Kürt halkına dönük saldırıları aktarıldı. İnfaz düzenlemesine değinilen açıklamada AKP iktidarının savaş politikaları ifade edilerek 1 Mayıs yaklaşırken güncel durum aktarımı yapıldı.

Bu koşullarda, 1 Mayıs’ın çalışmak zorunda kalınan fabrikalarda, balkonlarda, evlerde kutlanacağı aktarılan açıklamada talepler dile getirildi. Son olarak “Virüs evet ancak asıl kapitalizm öldürür”, “Krizin de salgının da faturası sermaye sınıfına” denilerek açıklama bitirildi.

“Yaşasın 1 Mayıs!”, “Asıl virüs kapitalizm, dünyayı emekçiler kurtaracak!”, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek gûlan!”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atılarak eylem sonlandırıldı.