“İşgale ve soykırıma karşı 6 Nisan’da Beyazıt’tayız!”

Filistin'de İşgale Son, soykırım ve işgale karşı 6 Nisan Cumartesi günü saat 14.00'te Beyazıt Meydanı’nda buluşma gerçekleştirileceğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2024
  • 09:30

Filistin'de İşgale Son, Filistin'de işgale ve soykırıma karşı Önder Babat Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 

Bileşen adına okunan basın metninde Siyonist İsrail devletinin kuşatma altında tuttuğu Filistin’de yeni bir Nekbe yaşandığına dikkat çekildi. Filistin’deki yaşam koşullarının aktarıldığı açıklamada, AKP yönetici ve destekçilerine ait, en çok devlet teşviği alan şirketlerin İsrail'le ticari ilişkilerde ön sıralarda yer aldığı belirtildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 2000'li yılların başında 1,4 milyarken 2023 yılında 5,1 milyar dolara ulaşmıştır. Dahası, Türkiye İsrail'in en çok ithalat yaptığı ilk dört ülke arasında yer alıyor.

Türkiye, İsrail'in çelik ithalatının %65'ini karşılarken, MÜSİAD'a bağlı Türk holdingi İÇDAŞ, işgal devletine çelik ihracatında dikkat çekiyor. Sadece 7 Ekim'de Gazze savaşının başlamasından bu yana İÇDAŞ İsrail'e 50.000 ton çelik sevk etti. Bu çelik işgal ordusunun kullandığı silah ve mühimmat yapımında kullanılıyor.

Ayrıca İsrail, çimento ihtiyacının %95'ini Türkiye'den karşılamakta olup, çimento müşterileri arasında İsrail Savunma Bakanlığı da bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, 2023 yılında İsrail'e yapılan çimento ihracatı 174 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın 6,39 milyon dolarlık kısmı 7 Ekim'den sonra kaydedildi.

Türkiye'den İsrail'e çimento ihracatı yapan başlıca şirketler arasında Akçansa, Limak, Oyak, Nuh Çimento ve Eren Holding yer alıyor. MÜSİAD üyesi olan Eren Holding, tek başına 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 200.000 tonun üzerinde malzeme tedarik etti.

Türkiye limanlarından her gün gemilerle taşınan petrol İsrail’in sanayi altyapısının ve savaş makinasının düzenli olarak işlemesini sağlıyor. İhraç ettikleri ürün ve hammadelerle, bu şirketlerin yanında bu ticarete onay veren AKP hükümeti de Filistin halkına yönelik soykırımın suç ortağıdır.”

Açıklamada Filistin halkının 100 yıllık direnişine vurgu yapılarak “Tüm dünyada eşitlik ve özgürlük mücadelesinin tarafında olan bizler, koşulsuz Filistin halkının direnişinin yanındayız ve Filistin halkının tarihsel haklarını elde etmesi için yanında olmaya devam edeceğiz” denildi.

İsrail’le ilişkileri kesmemenin politik bir tercih olduğunun altı çizilen açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Biz Filistin’de İşgale Son Kampanya Grubu olarak, Filistin halkına karşı sürdürülen soykırıma ve suç ortaklarına karşı Filistin halkının yanında olduğumuzu haykırmak için 6 Nisan’da Beyazıt Meydanı’nda olacağız.”