“İran’da üç fidanın asılmasına izin vermeyin!”

Hukukçular ve insan hakları savunucuları, İran’da üç kişinin idam edilmesine karşı imza kampanyası başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Temmuz 2020
  • 10:50

İran’da Kasım 2019’da yaşanan eylemlere katılan Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Rajabi ve Saeed Tamjidi’ye idam cezası verildi.

Hukukçular ve insan hakları savunucuları idam kararının iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasının duyurusunda Türkiye’ye gelen Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi İran’a iade edildiği ifade edildiği açıklandı. Aralarından Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Hukukçuları Av. Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Av. Ercan Kanar, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Av. Nergiz Tuba Arslan’ında olduğu hukukçu ve insan hakları savunuları olan 100’e yakın kişinin imzacısı olduğu duyuru şu şekilde:

“İran’da Kasım 2019’da yaşanan halk ayaklanmalarına katılan 25 yaşındaki Amir Hüseyin Muradi ve Muhammed Rajabi ile 27 yaşındaki elektrik mühendisi Saeed Tamjidi’ye şubat ayında İslam İnkılap Mahkemesi tarafından idam cezası verildi. Bu karar İran’daki üst mahkeme tarafından onaylanarak kesinleşti. Türkiye idam kararından önce İran’dan kaçan ve Türkiye’den sığınma talep eden Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi’yi İran’a iade etmişti.

Bu nedenle Türkiye’nin de sorumluluğunun olduğu bu idam kararlarının iptal edilmesi ve üç gencin adil bir yargılamaya tabi tutulması için aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Hukukçuları Av. Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Av. Ercan Kanar,  Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Av. Nergiz Tuba Arslan, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kemal Akkurt, HDP Ankara milletvekili Av. Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul milletvekili Av. Züleyha Gülüm, HDP Parti Meclisi üyesi Beritan Yaşar, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Hukukçu Akademisyen Prof. Dr. Ozan Erözden, Hukukçu Akademisyen Dr. Barkın Asal, Hukukçu Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yücel, Hukukçu Akademisyen Dr. Cemil Ozansü, Hukukçu Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi İzzet Mert Ertan, Hukukçu Av. Şiar Rişvanoğlu’nun da bulunduğu 100’e yakın hukukçu ve insan hakları savunucusunun ilk imzacı olduğu bir imza kampanyası başlatıldı.

Bu taleplerin daha güçlü şekilde duyulması, imza kampanyasının yaygınlaşması için sizlerin de imza kampanyası haberine yayınlarınızda yer vererek dayanışmayı büyüteceğinize inanıyoruz. Bu doğrultuda ekte Amir Hüseyin Muradi, Muhammed Rajabi ve Saeed Tamjidi’nin iadei muhakeme kararıyla adil koşullarda yeniden yargılanmalarının sağlanması ve haklarında verilen idam kararlarının iptal edilmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasının tam metnini ve ilk imzacıların tam listesini bilginize sunuyoruz.

Dayanışmayla!”